Prodi: U Europi nema mjesta za rasizam i antisemitizam

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi izjavio je u ponedjeljak u Beču, na otvaranju židovske akademije koju su 1938. spalili nacisti, da u Europi "nema mjesta rasizmu i antisemitizmu".

"U Europi koju gradimo nikada više neće se moći dogoditi godina poput 1938. ni druga Kristalna noć", rekao je Prodi pred stotinjak europskih rabina okupljenih od nedjelje u Beču kako bi raspravljali o antisemitizmu u Europi.

Prodi je priznao da je u Europi nedavno došlo do jačanja antisemitizma. "Ne smijemo te probleme sakriti pod tepih. O njima moramo otvoreno govoriti i poduzeti odlučne mjere tamo gdje su one potrebne", rekao je.

Prodi je ocijenio ipak kako ne vjeruje da u Europi danas postoji organizirani antisemitizam, poput onoga koji je vladao 30-ih godina 20. stoljeća.

"Ne vjerujem da se slični događaji (slični onima 30-ih godina) mogu dogoditi u istom opsegu i to upravo zbog europske integracije i odlučnosti Europske unije da potiče međusobno razumijevanje, otvorenost i dijalog", rekao je Prodi.

Prodi je u ponedjeljak u Beču primio nagradu Europskog rabinskog centra za svoje "trajne napore na čelu EU-a na poticanju dijaloga između kultura i zaštite prava manjina u Europi".

Pročitajte više