Profesor Dekanić: Ako se intenzivira rat u Ukrajini, gorivo može i preko 20 kuna

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

PROFESOR na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Igor Dekanić u razgovoru za RTL komentirao je situaciju s poskupljenjem goriva.

"Teško je reći što će se dogoditi, međutim po svoj prilici će se ili produljiti ove mjere zbog toga što je u proteklih dva tjedna došlo do izvjesnog sniženja cijena sirove nafte za desetak dolara po barelu... Prema tome, ili će se produljiti ove odluke, ili će se kombinirati s određenim dodacima koji bi olakšali položaj građanima, malim proizvođačima i malim distributerima naftnih derivata na domaćem tržištu", rekao je Dekanić.

Kaže da je moguće ograničiti cijene osnovnog goriva u veleprodaji: "To je moguće u slučaju daljnjih poskupljenja, a možda je i takva situacija vjerojatna." Smatra da bi taj potez išao na ruku malih distributera, odnosno da bi to označilo njihovo spašavanje. Ipak, "taj potez ne bi išao na ruku velikim kompanijama".

Usporedio je ovu situaciju i s OPG-ovima: "Otprilike kao kad se nekad spašavao Agrokor. Agrokor se spašavao zbog prerađivačke industrije i položaja malih OPG-ova. Na svoj način, mali su distributeri na unutarnjem tržištu svojevrsni OPG-ovi u naftnoj industriji", govori Dekanić.

Smatra da mali trgovci naftom, iako prijete zatvaranjima, neće staviti ključ u bravu.

"Vjerojatno će im vlada pomoći... Neće im biti lako, ni sada, ni sljedećih mjeseci, možda ni koju godinu… Ali vjerojatno će im vlada pomoći tako da neće morati zatvarati poslovanje, što bi bilo vrlo loše", kaže.

Hoće li cijena goriva ići preko 20 kuna po litri?

A hoće li cijena goriva iznositi 20 kuna i kada to možemo očekivati? "To bi mogli očekivati ukoliko se rat u Ukrajini intenzivira i produlji, pogotovo ako dođe do daljnje internacionalizacije ratnih djelovanja", rekao je Dekanić. Kaže da čak i u tom slučaju vjeruje da bi Europska unija pribjegla sniženju PDV-a kao što je i najavljeno, a da bi neke zemlje samoinicijativno to učinile i prije.

Guverner kaže - bez ruskog plina 2023. moguća je recesija. U kojoj mjeri će to pogoditi Hrvatsku s obzirom na to da se sada puno više oslanjamo na američki plin preko LNG-a?

"Mi se u ovom času oslanjamo na naš domaći terminal. Dakle, domaće mjesto za prihvat čiji će plin biti, zavisno od trgovaca i eventualno države kad ga kupi, američki, bliskoistočni, afrički… Ja osobno ne očekujem veliku opasnost od prekida opskrbe, ali ujesen su moguća znatna poskupljenja prirodnog plina", zaključuje Dekanić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više