Profesor s Harvarda: Netanyahu vodi rat da bi skrenuo pažnju sa svoje korupcije

Foto: EPA

Korisnici X-a kritizirali su harvardskog profesora emeritusa Laurencea Tribea jer je objavio (i potom izbrisao) tvrdnju da izraelski premijer Benjamin Netanyahu vodi rat protiv militanata Hamasa kako bi skrenuo pažnju s korupcije u vlastitoj vladi. Tribe je sada izrazio žaljenje zbog "loše informirane" izjave.

Nakon Netanyahuove subotnje izjave da je Izrael "u ratu" zbog smrtonosnog napada Hamasa na njegovu zemlju, koji je rezultirao smrću u tom trenutku više od 100 Izraelaca, pravni stručnjak objavio je da premijeru odgovara rat kako bi odvratio pažnju s vlastitog autoritarnog ponašanja, piše Fox News.

Više istaknutih korisnika X-a odbilo je prihvatiti ovu teoriju i nazvalo Tribea "idiotom" koji se mora nečim "izdvajati". Čak je i liberalni komentator Keith Olbermann kritizirao Tribeov post, nazvavši ga "moronskim i neobranjivim".

Objava profesora emeritusa povezana je s izvještavanjem The Washington Posta o subotnjoj tragediji u Izraelu, koja se dogodila kada su militanti Hamasa ispalili tisuće raketa na Izrael, ubijajući izraelske građane na ulicama.

Članak je uključivao Netanyahuovo priznanje da je njegova nacija u ratu nakon napada. Premijer je na X-u napisao: "Od jutros je Izrael u ratu. Naš prvi cilj je očistiti neprijateljske snage koje su se infiltrirale na naš teritorij i vratiti sigurnost i mir zajednicama koje su napadnute."

Izraelski premijer je dodao: "Drugi cilj je natjerati neprijatelja da plati golemu cijenu, također unutar Gaze. Treći cilj je ojačati druge fronte kako se nitko ne bi pogreškom pridružio ovom ratu."

Tribe je teoretizirao da Netanyahuovi motivi za rat nisu bili potaknuti samo obranom njegove zemlje i nedužnih civila. Pitao je sljedeće: "Ističe li Netanyahu ratnu retoriku kako bi skrenuo pozornost s vlastitog rata protiv neovisnog pravosuđa? Može li se to oprostiti?"

Obrisao objavu

Fox News obratio se Tribeu za komentar, a on je odgovorio ovim objašnjenjem: "Poslao sam tweet kao odgovor na Netanyahuove komentare prije nego što sam vidio vijesti o tome što je Hamas zapravo učinio. Potom sam odmah izbrisao tweet kao očito preuranjen, loše informiran i neprikladan odgovor na nepotpune informacije."

"Osuđujem Hamasove terorističke napade i nezamislive zločine nad izraelskim narodom, uključujući ubojstva i otmice civila, najoštrije moguće i u potpunosti podržavam pravo Izraela na samoobranu, bez obzira na moju dugogodišnju osudu izraelske okupacije Gaze i aktivnosti na Zapadnoj obali", dodao je Tribe.

Korisnici X-a osudili su Tribeovu originalnu objavu. Konzervativni komentator Dave Rubin napisao je: "Ti si jebeni idiot." Komunikacijski dužnosnik Republikanske stranke Matt Whitlock pitao je Tribea: "Zašto je ovaj tweet još uvijek aktivan?"

Glumac i konzervativac Matthew Marsden odgovorio je Tribeu: "Kako si ti zla osoba!" Reporterka Julie Kelly ovako je komentirala objavu profesora: "Idi se liječiti".

Radijski voditelj iz Seattlea Jason Rantz osudio je pravnog stručnjaka, napisavši: "Hvala što si podsjetio ljude da si apsolutno najgora osoba." Konzervativna komentatorica Marina Medvin napisala je: "Ti si odvratni guzoljubac terorista."

Pisac Ian Bremmer upitao je Tribea: "Šalite se? Jeste li vidjeli što se događa na terenu? Ovo je najgora objava koju sam jutros vidio, a letvica je visoko postavljena."

 

Pročitajte više