Profesor s Prometa o padu aviona: Da su bili iznad oranice, ne bismo pričali o ovome

Foto: HRT/HTV

Tomislav Radišić, izvanredni profesor sa Zavoda za aeronautiku Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, komentirao je u Dnevniku HTV-a jučerašnji pad Cessne 182 u šumi južno od Kerestinca. U padu sportskog zrakoplova jedna je osoba smrtno stradala, a četiri su ozlijeđene. 

"Avion nema životni vijek. Ako se pravilno održava, Cessna iz 60-ih i 70-ih godina može letjeti bez problema. Prvo, moramo reći da je otkazivanje motora na jednom ovakvom zrakoplovu vrlo neučestala pojava. Ti zrakoplovi su vrlo pouzdani i po nekim statistikama možemo vidjeti da otkazuju jednom u 10 tisuća sati leta", kazao je Radišić.

Objasnio je da se uzroci nesreća mogu podijeliti na više kategorija te da se statistički gledano najvjerojatnije radilo o problemu s gorivom. "Nestašica goriva ili jednostavno da gorivo ne može doći do motora", naveo je. 

"Nesreća se može dogoditi bilo kada"

"Na dalekom drugom mjestu su problemi mehaničke prirode, zamora materijala i loma komponenti motora", dodao je. Postoje razni čimbenici koji mogu utjecati na nesreću, neki od njih se pogoršavaju tijekom leta, dana. Ako uzmemo jedan letački dan, neki čimbenici poput zamora posade ili materijala će biti izraženiji, dok će neki drugi biti manje izraženi", istaknuo je. 

Tvrdi kako je takve stvari teško procijeniti, odnosno da se nesreća može dogoditi bilo kada. Ponovio je kako avioni nemaju životni vijek na način na koji se to najčešće doživljava. "Nema životnog vijeka, postoje Cessne koje lete znatno duže od navedene. Većina onih koje danas lete proizvedena je 60-ih i 70-ih godina", napomenuo je. 

"Da bi bili plovidbeni, moraju biti kontinuirano održavani sukladno napucima proizvođača. Pilot mora pogledati zrakoplov i vidjeti je li sve u redu", nastavio je. Smatra kako bi posadi i padobrancima bilo lakše sletjeti da se nisu zatekli iznad šume.

"Da nisu bili iznad nekog šumskog predjela, nego iznad oranice - mogli bi sletjeti bez problema na livadu i danas ne bismo pričali o ovome. Definitivno nije pomogla ta šuma", naglasio je. Zaključio je kako bi i bez motora zrakoplov u boljim uvjetima mogao sletjeti.

Pročitajte više