Profesori Effectusa rad sa studentima temelje na radu u realnom sektoru

PRI odabiru željenog visokog obrazovanja bitno je obratiti pozornost na profesore jer su oni najveći prenositelji znanja. Kada kažemo obratiti pozornost mislimo na upoznavanje s iskustvima profesora i njihovom stručnom i znanstvenom produktivnošću. Jednom kada se zalupe vrata predavaonice ostaju profesor i studenti, a kvaliteta nastave, koliko god ovisi o studentima i njihovoj otvorenosti za suradnju, utoliko više ovisi o znanju i iskustvu profesora koji to prenosi na studente. Danas zbog dinamike razvoja svijeta postaje bitnije no ikad imati profesore s velikim radnim iskustvom zbog kojega su u mogućnosti svoju nastavu ispuniti sadržajima iz stvarnog života i tako upotpuniti ponekad neshvatljivu teoriju. Upravo takvi profesori predaju na Visokom učilištu Effectus – studij financije i pravo, a sada ćete upoznati neke od njih.

Kad govorimo o visokom obrazovanju nužno je istaknuti kako ono stvara stručnjake u nizu različitih područja. Današnji svijet je brži no ikada i poslovni svijet se svakodnevno susreće s promjenama. Studente koji se spremaju zakoračiti u taj svijet potrebno je tijekom studija pripremiti na sve što ih očekuje jednog dana kada će sami nositi titulu stručnjaka. A tko ih može bolje podučiti tome kako biti stručnjak ako ne najbolji i najuspješniji među stručnjacima?

Effectus – Studij financije i pravo održava, između ostalog, preddiplomski studij Financije i pravo na kojemu interdisciplinarnim pristupom financijama i pravu se oblikuju stručnjaci za osvajanje biznis svijeta. Profesori koji predaju dolaze kako iz područja financija, tako i iz područja prava, a uglavnom svi imaju višegodišnjeg iskustva u realnom sektoru, odnosno kroz svoj profesionalni život imali su izravnog doticaja s onime što trenutno predaju.

Pierre Matek

Prvi profesor kojeg ćemo predstaviti dolazi iz financijskog sektora i iza sebe ima zavidno iskustvo. Profesor Pierre Matek diplomirao je ekonomiju u Zagrebu, a zatim je magistrirao u Strasbourgu u Francuskoj. Nakon završenog studija zapošljava se u Hrvatskoj narodnoj banci gdje radi na poslovima upravljanja deviznim rezervama. Nakon toga prelazi na različite funkcije unutar Grupe Zagrebačke banke d.d., gdje u jednom trenutku obnaša funkciju predsjednika uprave ZB Invest. Nakon ove visoke pozicije prelazi na mjesto predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA). Ovaj profesor, ekonomski mag, ima dvije titule CFA Insituta iz SAD-a, globalnog udruženja investicijskih stručnjaka. Sa svojim velikim i iznimno bogatim iskustvom ovaj profesor studente može upoznati s različitim situacijama u kojima se našao u svojoj karijeri i povezati s teorijama koje su sastavni dio svake nastave.

„Predavanja stručnjaka iz prakse su studentima zanimljiva. Kada im se neki predmet, osim teorijskog aspekta, predočava i kroz konkretne primjere, oni mnogo lakše svladavaju gradivo. Dodatna je prednost što si studenti mogu predočiti što ih očekuje na radnim mjestima na kojima će se zaposliti. Vjerujem da predavači s radnim iskustvom mogu studentima donijeti i prednost na razgovorima za posao jer student koji ima određena znanja o tome kako izgleda posao za koji ga se intervjuira i koja je tematika aktualna u nekoj kompaniji ostavlja bolji dojam. Međutim, ne smije se zanemariti niti akademski aspekt jer bez teorijske potkovanosti nema niti istinskog razumijevanja materije s kojom se bavite“, rekao nam je profesor Matek.

Darko Milković

Sudac među profesorima, i to sudac Vrhovnog suda je profesor Darko Milković. Ovaj magistar prava ima iskustva kako u državnom sektoru tako i u privatnom sektoru. Njegovi počeci bogate karijere počinju na Županijskom sudu u Zagrebu, nakon čega prelazi u privatni sektor gdje radi na pravnim poslovima u poduzeću Pliva d.d. Potom se vraća na sud gdje radi kao sudac, prvo na Općinski sud u Zagrebu, a zatim ponovno prelazi na Županijski sud u Zagrebu, ovoga puta na pozicije Zamjenika predsjednika te Predsjednika Građanskog odjela. Kako je već navedeno, danas vrši dužnost suca Vrhovnog suda RH. Što biste vi sve pitali suca Vrhovnog suda da možete? Studenti Effectusa su upravo u toj poziciji i pravi su sretnici!

„Mislim da moje profesionalno iskustvo ima značajan utjecaj na nastavu koji izvodim na Effectusu zato što uz svaku obradu određene teme studentima prenosim  iskustva iz prakse kako bi lakše usvojili ono što se obrađuje. Iskustvo uključujem tako da u predavanjima iznosim konkretne primjere iz sudske prakse putem kojih studenti mogu vidjeti način primjene određenih zakonskih odredbi i instituta“, o svojoj nastavi nam je rekao profesor Milković.

doc. dr. sc. Dubravko Radošević

Nabrajajući profesore 'face' s Effectusa, ludo bi bilo ne spomenuti doc. dr. sc. Dubravka Radoševića, višeg znanstvenog suradnika na Ekonomskom institutu Zagreb. Ovaj profesor može se pohvaliti dugogodišnjim iskustvom koje prelazi i u druge ekonomske sustave. Naime, svoju karijeru započinje davne 1976. i to u Zagrebačkoj banci. Nakon toga prelazi u Republički komitet za odnose s inozemstvom SR Hrvatske (što je danas Ministarstvo vanjskih poslova), a potom postaje savjetnikom potpredsjednika Vlade RH zaduženog za oblast gospodarstva. Nakon toga postaje direktor u HNB-u, tadašnjoj Narodnoj banci Hrvatske. Od 2002. godine opet se vraća na savjetničku poziciju, i to Predsjednika Republike Hrvatske za gospodarstvo, čiju dužnost obavlja sve do 2009. Kroz godine je sudjelovao u radnoj skupini ekonomskih stručnjaka Vlade RH, od kojih ćemo istaknuti rad na monetarnoj reformi 1991. godine. Ovaj profesor s više od 40 godina iskustva u ekonomiji pravo je blago praktičnog znanja za sve studente koji su tek na početku svojih karijera u ovom sektoru. Imati priliku iz prve ruke slušati njegova predavanja, probleme na koje je nailazio u svojem profesionalnom životu, a potom i rješenja istih čine nastavu iznimno zanimljivom i punom vrijednih informacija.

„Moje profesionalno iskustvo zasigurno ima pozitivan utjecaj na nastavu na Effectusu. Naime, nije dovoljno poznavati samo teoriju, pa predavati ex – cathedra, vec je potrebno pokazati studentima kako se ono što predajemo može konkretno primjenjivati na praksu, na konkretne uvjete. Ili ilustrirati konkretnim primjerima kako se odvijaju ekonomski i monetarni procesi u nas i u globalnim uvjetima. Dobro je poznavati ekonomsku teoriju, ali još je bolje ako se teorija može povezati sa konkretnim iskustvima iz naše gospodarske zbilje. Ekonomska znanost je dosta konkretna, empirička znanost, pa je stoga sinergija teorije i prakse nužna. Naravno, praksa nije uvijek sve, potrebno je dobro poznavati modernu teoriju, kako bi se pravilno moglo analizirati makroekonomska i monetarna kretanja. Najvažnije je da se profesori i studenti konstantno usavršavaju, jer se sve mijenja velikom brzinom.“, govori nam profesor Radošević.

Nastava ispunjena zadacima iz stvarnog svijeta

Profesori Effectusa birani su s ciljem što boljeg obrazovanja budućih stručnjaka poslovnog svijeta. Zbog toga nastava je ispunjena različitim zadacima koji se pojavljuju u stvarnom svijetu, što im uvelike koristi za daljnji nastavak obrazovanja i izgradnju vlastite karijere. Kako bi današnje obrazovanje bilo učinkovito, potrebno je pratiti duh vremena, što se jedino može s nastavnicima koji su svoju stručnost izgradili kroz godine rada na pozicijama velike važnosti. Zato danas svoja predavanja mogu temeljiti na velikom iskustvu i tako pružiti iznimno vrijedno svojim studentima.

„Studenti svakako imaju koristi od predavanja profesora s radnim iskustvom, ali moram reći da i profesori često dobivaju poticaje za istraživanja od studenata. Primjerice, studenti su me indirektno potaknuli na pisanje nove znanstvene monografije „Monetarna politika Europske središnje banke“, koja bi trebala izaći iz tiska u rujnu ove godine.  Tokom nastave uočio sam povećano zanimanje studenata za ovo područje (EU, Europska monetarna unija, euro, ECB, kriza banaka u EU, itd.), ali i nedostatak takvih istraživanja u hrvatskoj literaturi. Dakle, imamo uzajamnu interakciju, profesori i studenti, komunikacija je dvosmjerna, tako da je to uvijek win – win situacija“, zaključuje profesor Radošević.

Effectus je do sada završilo oko 600 studenata, a samo visoko učilište slovi za jedan od najkvalitetnijih studija u Hrvatskoj. Tome idu u prilog brojna priznanja, ali najviše iskustva i preporuke onih koji su imali priliku studirati ondje. Više informacija možete potražiti na njihovoj web stranici.

 

Pročitajte više