Profesorica čiji su maturanti držali desnicu u zraku više neće moći biti razrednica

Foto: SBplus.hr

RAVNATELJ Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu, u kojoj su maturanti odjenuli vojnu odjeću pa s beretkama na glavi i desnicom u zraku pozirali za fotografiju, donio je odluku o njihovoj razrednici.

Podsjetimo, razrednica Nives Romanjek pozirala je s učenicima i objavila fotografiju na društvenim mrežama. U školi je nakon incidenta obavljen izvid. Ravnatelj Luka Mladinović je medijima uputio službeno priopćenje koje je portal SBplus prenio u cijelosti.

"U svrhu rješavanja slučaja objave fotografije maturanata Industrijsko-obrtničke škole od 25. svibnja 2022. godine, na kojima su pojedini učenici u neprimjerenom pozdravu. Nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, te izvršenog razgovora s nastavnicom i roditeljima učenika odlučio sam nastavnici Nives Romanjek izreći pismeno upozorenje na obveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza ugovora o radu. Nastavnica od školske godine 2022./2023. više neće moći aplicirati na razredništvo niti jednog razrednog odjela u našoj Školi. Ovim putem upućujem medijima ispriku i žaljenje u svoje osobno ime i u ime Industrijsko-obrtničke škole koju kao ravnatelj zastupam na neprimjerenim verbalnim istupima pojedinih djelatnika naše Škole isprovociranima uzbuđujućim i uvredljivim naslovom objavljenim na portalu SBplus. Ravnatelj Luka Mladinović, prof.el.", stoji u priopćenju ravnatelja. 

Ministarstvo: Uvjereni smo da će DORH poduzeti korake

Portal SBplus poslao je upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja o tome kakvo će biti daljnje postupanje Ministarstva u vezi sa slučajem iz škole u Slavonskom Brodu.

"Zatražili smo očitovanje škole o navedenom slučaju kako bismo dobili detaljnije informacije te zatražili od ravnatelja da nas obavijesti o poduzetim mjerama. U svakom slučaju, najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a Ministarstvo će nakon očitovanja škole poduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvjereni smo da će i druge nadležne službe i institucije npr. škola, Državno odvjetništvo i policija napraviti isto.Naime, u hrvatskom pravnom sustavu poticanje na nasilje i mržnju kažnjava se po nekoliko zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije te Kaznenom zakonu za koji prekršajne, odnosno kaznene prijave podnose Državno odvjetništvo i policija", odgovorili su iz Ministarstva.

Pročitajte više