Profesorica o posrednicima u Africi: Posvojitelji nisu bili svjesni eksploatacije

Screnshot: HRT

TEME jutrošnje emisije Hrvatskog radija "U mreži Prvog" bile su međudržavna posvojenja i Hrvati uhićeni u Zambiji koji su optuženi za trgovinu djecom.

Hrvati optuženi za trgovinu djecom će se 1. ožujka u Zambiji braniti na novom ročištu, ali sa slobode. O tom slučaju su se u Hrvatskoj oglasile i pučka pravobraniteljica i Udruga roditelja koji su usvojili djecu iz DR Konga. Pozvali su na zaustavljanje govora mržnje usmjerenog protiv djece i posvojitelja te kršenja ljudskih prava.

S jedne strane tu su pozivi na smirivanje situacije i prestanak nanošenja štete posvojenoj djeci i njihovim roditeljima, a s druge strane podnose se kaznene prijave. Diana Topčić Rosenberg iz Udruge za potporu posvajanju ističe kako se konstantno raspravlja o različitim nivoima ovog pitanja s različitih pozicija te da nije čudo da nastaje buka u medijskom prostoru.

"Pravni dio nije usuglašen kroz struku i nadležne institucije. Imamo sudski proces u Zambiji koji je jako osjetljiv. Tema ljudskih prava odnosi se na odrasle osobe i zaštitu prava djece u skladu s međunarodnim konvencijama. Političke diskusije dodatno kompliciraju situaciju", rekla je Topčić Rosenberg u emisiji "U mreži Prvog".

Rešetar: Posvojitelji nisu bili svjesni eksploatacije u pozadini posvojenja

Branka Rešetar s osječkog Prava smatra kako ljudi trebaju znati da djeca u Africi imaju velikih problema s osnovnim pravima na život i razvoj.

"Događaju se genitalna sakaćenja, djeca su prisiljena na rad i postoje silovanja. Položaj žena u Africi je zastrašujući. Žene su zbog stigme prisiljene ostavljati svoju djecu zbog incesta i izvanbračnog roditeljstva. Ono što postoji u Africi vezano za djecu je kršenje svih ljudskih prava.

Posrednici iskorištavaju takvu situaciju, ali na to se nadovežu i drugi koji žele financijski profitirati na državi i nesretnim ljudima. Hajka na posvojitelje, djecu i obitelji je prva stvar o kojoj država treba voditi računa tako da ih zaštiti. Posvojitelji nisu bili svjesni eksploatacije u pozadini posvojenja", kaže profesorica Rešetar.

"Hrvatska poduzima sve kako bi se saznalo gdje je četvero djece iz Konga jer su ona hrvatski državljani"

Državna tajnica iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Barilić rekla je kako je neprihvatljivo da se bilo tko prema toj djeci i roditeljima ponaša drugačije.

"Vezano za četvero djece koja se sad nalaze u Kongu, Hrvatska poduzima sve mjere kako bi se znalo gdje su ta djeca i zaštitilo ih se jer ona jesu hrvatski državljani. Od samih početaka komunicirali smo s osobama koje su posvojile djecu iz Konga i mogu se obratiti Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, tako da je s njima suradnja uspostavljena, ali to ovisi i o njima hoće li se odlučiti za legalizaciju dokumenata.

Hrvatska ima dobre i kvalitetne standarde, trenutno se radi na povećanju pravne sigurnosti. Ministarstvo je iniciralo dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu. Te dopune odnose se na reguliranje pitanja priznavanja sudske odluke, da se zatraži dodatna vjerodostojnost dokumenata koji se dostavljaju u Hrvatsku te da se utvrdi jesu li te osobe potencijalni posvojitelji. Ovo sve radimo zbog osoba koje planiraju posvajati djecu iz trećih država", kazala je Barilić.

Topčić Rosenberg: Netko mora biti odgovoran za saznavanje tih informacija

Topčić Rosenberg ističe kako razumije roditelje jer je i sama bila u relativno sličnoj situaciji kada je posvojila dijete, a Hrvatska nije bila potpisnica Haške konvencije.

"Nijedan od predloženih postupaka neće osigurati informacije za koje su resorna ministarstva i sudovi rekli da ih nemaju. To se odnosi na pravni proces posvajanja u pojedinoj državi koja nije potpisnica Haške konvencije. Da ovaj slučaj nije izašao, nitko ne bih znao da je u DR Kongu zabranjeno posvajanje na nacionalnom nivou.

Ključni problem je što različita tijela kažu kako nisu znala. Netko mora biti odgovoran za saznavanje tih informacija i objavljivanje na javnim mjestima. Zagovaram prošireno središnje tijelo ili posebno tijelo unutar sustava da prikuplja i objedinjuje informacije da budu dostupne svima", govori Topčić Rosenberg.

Rešetar: Udara se štambilj, a u pitanju su dijete i nečiji život

Barilić je kazala kako sustav poduzima sve mjere kako bi zaštitio građane u Zambiji, kao i djecu koja se tamo nalaze.

"Radi zaštite interesa djece potrebno je stati na loptu i biti oprezan u komunikaciji. Sustav socijalne skrbi nije na koljenima, stručni posao i dalje se odvija, pogotovo što se tiče posvojenja", kazala je.

Rešetar je rekla kako je mehanizam priznavanja strane sudske odluke prema međunarodnom privatnom pravu čista birokracija.

"Vi udarate štambilj, a u pitanju su dijete i nečiji život. Smatram da je to bila velika pogreška sustava. Postojala je sustavna pogreška koja se prelomila preko svih obitelji i preko djece koja su emocionalno i u svakom pitanju u problemu. Djeca imaju pravo na istinu u svom odrastanju. Roditeljima treba dati podršku, jednog dana će djeca postavljati određena pitanja", rekla je profesorica Rešetar gostujući u emisiji "U mreži Prvog".

 

 

Pročitajte više