Proglas Zagreb Pridea: "Mi smo svugdje, trebamo manje Kaptola, a više zakona"

ZAGREB će sutra svečano zatvoriti prvo desetljeće "ponosa i borbe za LGBT prava u našoj zemlji".

Deseti rođendan zagrebačkog Gay Pridea, najavljen i kao najmasovniji, događa se samo sedam dana nakon krvave splitske subote koja nam je još jednom pokazala da je hrvatsko društvo još daleko od onog koje poštuje različitosti i ljudska prava. No, ne zaboravimo, svoje porođajne muke prošao je i zagrebački Pride.

Sjetimo se da je u lipnju 2002. godine održan prvi zagrebački Pride pod nazivom "Iskorak Kontra predrasuda". Na skup je tada bačen suzavac, a tijekom i nakon povorke ozlijeđene su i maltretirane 32 osobe. 27 ljudi je uhićeno, no nitko nikada nije procesuiran za to nasilje, mada je policija sve snimala s kamerama. Otada održavanje skupa prati iznimno jako policijsko osiguranje. Tako na već sljedećem Zagreb Prideu nije bilo ozlijeđenih, ali salve uvreda na račun naših sugrađana drugačije seksualne orijentacije nisu izostajale.

"29. lipnja 2002. godine iskorakom kontra predrasuda na prvoj hrvatskoj Povorci ponosa Zagreb Pridea uzdignute glave koračali smo svjesni svog ljudskog dostojanstva i građanskih prava, izašli zauvijek iz tišine i prestali biti nevidljivi. Jer od toga dana više nismo vreće za iživljavanje i klaunovi za ismijavanje.", rekli su iz Zagreb Pridea sjećaju se svoje prve Povorke ponosa.

"Policija mora regairati na govor mržnje i nasilje"


Zbog nasilja nad sudionicima parade u Splitu prošlu subotu, iz organizacijskog odbora Gay Pridea apeliraju na ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka i PU zagrebačku, kao i policijske djelatnike/ce zadužene za osiguranje da se drže svih zakona RH, što u Splitu prošli vikend, navode, nije bio slučaj. "Mi, građanke i građani RH, očekujemo da policija postupa prema nasilju potaknutom homofobijom kao i prema homofobnom govoru mržnje", istaknuli su.

"Ukoliko zaore fašistički zborovi, bude urlalo 'Ubij, ubij pedera!' i 'Pedere u logore', smatrat ćemo odgovorim Ministra unutrašnjih poslova i policiju koji su dužni spriječiti diskriminaciju i govor mržnje i postupati po zakonima", upozoravaju iz Gay Pridea podsjećajući kako je policija prema Zakonu ovlaštena spriječiti prosvjed koji nije prijavljen ili je zabranjen, te ukoliko njegovi sudionici potiču na nasilje, a nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti. Povorku ponosa Zagreb Pridea, zbivanja oko nje i postupanje policije nagledat će predstavnici i predstavnice Amnesty Internationala Hrvatske.

U maršu protiv fašizma

Iz Zagreb Pridea pozivaju sve građane i građanke da dignu svoj glas i marširaju protiv fašizma, rasizma, nacionalizma, šovinizma, ksenofobije, homofobije, transfobije.


"Ovim putem pozivamo sve građane, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje i bilo koju drugu osnovu, da iskažu podršku i solidarnost LGBTIQ  pokretu u Hrvatskoj u zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba dolaskom na Povorku ponosa", ističu iz organizacijskog odbora.

"Naša borba nije završena"

Evo što su u proglasu za deseti Zagreb pride napisali organizatori:

Naša borba i otpor svakom fašizmu, nacionalizmu, rasizmu, mačizmu, heteroseksizmu i nasilju nije završena. Pred nama je desetljeće - naših drugih deset - zrelosti, rasta i novih pobjeda.

Pravo da se naše ljubavi i naše životne zajednice priznaju i definiraju zakonima još nije ostvareno, ali i ta je pobjeda pred nama. Jer Hrvatska će biti katolička kao Španjolska.


Izborit ćemo se za emancipirano i laičko obrazovanje u našim školama i fakultetima u kojemu će svako dijete imati pristup seksualnom odgoju neopterećenom predrasudama, religijom i čarobnjaštvom. Jer znanje oslobađa.


Izgrađivat ćemo naše obitelji, odgajati i školovati našu djecu, podržavati se u znaku ljubavi i solidarnosti, imati veliku, ponosnu i samosvjesnu LGBTIQ zajednicu, društveno odgovornu i utjecajnu. Jer mi smo svugdje.


Zajedno s drugima, zalagat ćemo se za puno poštivanje načela i prakse laičke države i vrijednosti laicizma u skladu s Ustavom RH radi osiguravanja autonomije našega društva od bilo kojeg konfesionalnog utjecaja. Jer trebamo manje Kaptola, a više zakona.


Bespoštedno, odlučno i beskompromisno ćemo ustrajati u suzbijanju fašizama, neoustaštva, nacionalizma, ksenofobije, šovinizma i seksizma - do njihovog potpunog nestanka. Jer s fašistima se ne razgovara.


Svake godine i dalje ćemo koračati u Povorkama ponosa Zagreb Pridea, boreći se za potpuno i dostojanstveno pravo na slobodu javnog okupljanja i izražavanja svih ljudi. Jer psi laju, a prajdovi prolaze.


Okupljanje na Trgu žrtava fašizma počinje u 14 sati, povorka ponosa kreće u 15 sati, i to ulicama: Račkoga - Trg hrvatskih velikana - Jurišićeva - Trg bana Jelačića  - Ilica - Gundulićeva - Varšavska - Ulica Petra Preradovića - Teslina - Trg Nikole Šubića Zrinsko (park Zrinjevac). Javni skup "I budućnost je naša" u Parku Zrinjevac počinje u 16 sati, gdje će biti i proglašenje Homofoba i Homofrenda desetljeća i LGBTIQ osobe desetljeća. U 17 sati započinje zabavni program Gay Pridea na kojem će nastupati bendovi Anthony The Crazy Horse from Jotassassin i Stilness! Kraj skupa planira se za 18 sati.

Pročitajte više