Proglašene krave šampionke i zatvoren sajam u Gudovcu

Na 12. međunarodnom stočarskom, gospodarskom i obrtničkom sajmu u Gudovcu pokraj Bjelovara, najvećem poljoprivrednom sajmu u zemlji, trećega, završnog dana, proglašene su krave šampionke. L

Budući da su u Hrvatskoj najzastupljenije dvije pasmine, ove su godine prvi put proglašene dvije šampionke: u simentalskoj pasmini krava Golda uzgajivača Ivana Carevića iz Svetog Ivana Žabna, a u holstein-friesianskoj pasmini krava Dumeco vlasnika Marijana Hartmana također iz Svetog Ivana Žabna.

Krave je odabralo međunarodno stručno povjerenstvo u kojem su osim domaćih stručnjaka bili i stručnjaci iz Njemačke, Nizozemske i Austrije, a vlasnike šampionka sponzor sajma Mliječna industrija "Lura" nagradila je s po 4000 kuna. U ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva nagrađenima je čestitao državni tajnik u Ministarstvu Josip Bartolčić.

Na aukcijskoj prodaji steonih junica od ukupno 44 grla prodano je 41 po prosječnoj cijeni od 11.829 kuna. Najskuplja je postigla cijenu od 13.900 kuna, a najjeftinija 9800 kuna.

Na prvoj aukciji pčelinjih matica u Hrvatskoj prodano je 20 od 21 ponuđene uz početnu cijenu od 60 kuna. Najskuplja je prodana za 410 kuna.

Na sajmu je ove godine izlagao rekordan broj sudionika, oko 340 iz deset zemalja. Prikazan je i velik broj poljoprivredne opreme, strojeva, traktora i kombajna, od kojih je dio i prodan. Na sajmu je proglašen i traktor godine, a po anketi čitatelja Agroglasa to je "john deere" model 5020.

Na desetak stručnih predavanja o agraru i stočarstvu o pripremi za ulazak Hrvatske u EU i unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje govorili su domaći i strani stručnjaci.

Po prvim neslužbenim procjenama organizatora sajam je, na kojemu je bilo prikazano 500 najkvalitetnijih krava, bikova, konja, svinja, koza i ovaca, posjetilo oko 45 tisuća posjetitelja.

Organizirali su ga Hrvatski stočarski centar i Bjelovarski sajam, a suorganizatori su Ministarstvo poljoprivrede, Bjelovarsko-bilogorska županija, grad Bjelovar, Hrvatski zavod za poljoprivredno-savjetodavnu službu, Županijska gospodarska komora i Županijska obrtnička komora. Pokrovitelj sajma je bio ministar Petar Čobanković, a županija partner Istarska županija.

(Hina)xskap ymć

Pročitajte više