Proizvođač Mozart kugli nema za plaće radnicima, otvoren stečaj

Foto: Shutterstock

PROIZVOĐAČ poznatih Mozart kugli nema za plaće radnicima, pa je shodno tome otvoren stečaj firme.

Salzburg Schokolade, sa sjedištem u Grödigu, zatražio je otvaranje stečajnog postupka, što je na Regionalnom sudu u Salzburgu i odobreno, piše Die Presse.

Taj liše raspolaže s podacima da je stečajem pogođeno oko 140 zaposlenika i više od 600 vjerovnika. Navode da obaveze iznose 27.3 milijuna eura, a imovina 23.35 milijuna eura. 

Kao glavni razlog za otvaranje stečaja navodi se nedostatak turista u Beču i Salzburgu.

Nema turista, događanja, proslavi...

Povjerenikom za stečaj imenovan je salzburški odvjetnik Johannes Hirtzberger. Uprava je u pismu koje je poslala zaposlenicima i poslovnim partnerima poručila da se nada da će uspjeti spasiti tvrtku i nastaviti proizvodnju.

No prognoze nisu dobre, piše Die Presse. Iako je posljednjih godina tvrtka ostvarivala dobit, teško ju je pogodila pandemija, kaže izvršni direktor Christian Schügerl.

Die Presse piše da se zbog velikog smanjenja broja turista, događaja i prigoda, kao što su proslave rođendana i vjenčanja, potražnja za slatkišima ove tvrtke strmoglavila. To je rezultiralo, pišu, značajnim padom prodaje. 

Osim toga, slastičarnice u Beču i Salzburgu ponekad su bile zatvorene tjednima zbog manjka turista.

Pad prodaje, i ove godine značajan gubitak

Pad prodaje u odnosu na prethodnu godinu mogao bi se samo djelomično nadoknaditi u novoj financijskoj godini. Unatoč izvozu i državnoj pomoći, kao i prošle godine, i ove će godine biti ostvaren značajan gubitak. "Trenutna blokada i značajno povećanje cijene sirovina, energije, plaća, logističkih troškova i materijala za pakiranje bili su daljnji razlozi", nastavio je Schügerl.

Zato je u ponedjeljak i podnesen zahtjev za stečaj. Plaće za studeni i božićnice ne mogu se isplatiti. Tvrtka se pozvala na stečajni fond, koji je osiguravao isplate, te savjetovala radnicima da se obrate Radničkoj komori.

Predsjednik AK Salzburga Peter Eder obećao je potporu pogođenim zaposlenicima. "Želimo učiniti sve što je moguće kako se ljudi ne bi morali brinuti zbog financija, barem tijekom Božića", rekao je.

Tvrtka stara 124 godine

Tvrtka Salzburg Schokolade osnovana je u Salzburgu 1897. godine pod imenom Rajsigl-Süßwarenfabrik i u potpunosti se preselila u Grödig 1956. godine. Nakon nekoliko promjena vlasništva 2014. ju je kupila tvrtka Philipp Harmer Beteiligungs, a manji dio tvrtke drži izvršni direktor Christian Schügerl.

Salzburg Schokolade ima i tvornicu u Češkoj, koja je specijalizirana za pakiranje slastica i hrane i, prema Schügerlovim riječima, ona nije zahvaćena bankrotom. Prema Wirtschaftscompassu, prodaja za 2019. iznosila je 28.72 milijuna eura. Rezultati za 2020. nisu objavljeni.

Pročitajte više