LOKALNI IZBORI

HDZ-ovci ga ne pozdravljaju otkako ih je prokazao, a sad im ruši i vlast

Foto: Facebook

VIKTOR ŠIMUNIĆ iz Oroslavja ima puno razloga za zadovoljstvo nakon prvog kruga lokalnih izbora. Naime, ušao je u drugi krug izbora za načelnika Oroslavja protiv HDZ-ovog kandidata, njegova nezavisna lista imat će najviše vijećnika u gradskom vijeću, čak pet, a također je osvojila i dva mandata u županijskoj skupštini.

>> Viktor Šimunić u drugom krugu protiv HDZ-ovca koji ga je pokušao kupiti

Početkom ove godine Šimunić se našao na udaru vlasti nakon što je razotkrio snimku u kojoj mu šef zagorskog HDZ-a Žarko Tušek nudi što god želi u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Podsjetimo, Šimunić se s Tušekom i gradonačelnikom Oroslavja Emilom Gredičakom našao u Gredičakovoj kleti iznad Oroslavja. Gredičak je, kao i Tušek, član HDZ-a.

HDZ-ovci ga više i ne pozdravljaju na cesti

Na snimci, za koju je Tušek potvrdio da je autentična, čuje se kako Tušek Šimuniću nudi da on na svibanjske izbore u županiji ide s nezavisnom listom koja bi bila centrističko-lijeva i da tako odnese glasove SDP-u. Tušek i Gredičak su Šimuniću rekli kako bi mu tajno pomogli financirati tu kampanju iako to zakon izričito zabranjuje. Šimunić je to odbio i sve prijavio DORH-u. Jedan od glavnih aktera te priče, načelnik Gredičak, čeka ga u drugom krugu izbora za gradonačelnika.

"Svi smo mi znali kako to funkcionira, a ja sam to i dokazao. Vlast je tada bila protiv mene, ovi iz vlade, no ja nisam ništa krio. Sve sam objavio. Evo sinoć je narod rekao svoje", kaže nam Šimunić dodajući kako ga HDZ-ovci više i ne pozdravljaju na cesti te vjeruje da u drugom krugu izbora za načelnika Oroslavja neće više biti "nemoralnih" ponuda. S druge strane, kaže Šimunić, spreman je podržati svaki projekt za koji ocijeni da je dobar.   

Samo transparentno

U razgovoru za Index Šimunić tvrdi da je tajna njegovog uspjeha činjenica da je vodio pozitivnu kampanju te je uvjeren da razinu kampanje za lokalne izbore nije podigao samo u svom Oroslavju nego i u cijelom Zagorju.

"Da, valja sada nastaviti tako i u drugom krugu i onda nakon drugog kruga kao gradonačelnik Oroslavja. Kod mene je sve otvoreno, nema skrivanja, građani mi mogu otvoreno sve reći, a ja ću ih zastupati. Sve će biti transparentno, sve će se vidjeti", kaže Šimunić dodajući kako živimo u povijesnim vremena. Naime, uvjeren je kako upravo ovi izbori, ne samo na njegovom primjeru nego i na primjeru Zagreba i Splita, pokazuju da građani mogu promijeniti stvari u svojem gradu.

"Ovi što su do sada bili na vlasti radili su sve isto. Jedni pa drugi. No sad je vrijeme za promjene, za drugačije stvari. Transparentno, da se sve vidi. Samo tako građani mogu prepoznati nečiji rad na pravi način", kaže nam Šimunić.

U Gradskom vijeću dobio najviše mandata

Njegova lista osvojila je najviše, i to pet mjesta u gradskom vijeću. Vijećnika manje ima HDZ, SDP ima tri vijećnika, a HNS jednog. Pitali smo Šimunića s kim će koalirati.

"To ponavljam više puta. Nema tu nikakvih koalicijskih sporazuma. Bit će nekakva suradnja po projektima, no sporazuma neće biti", kaže nam Šimunić.

Osim prokazivanja HDZ-ove korupciju za vrijeme izbora Šimunić je prokazivao i katastrofalan sustav. 

Prošle je godine uspio dobiti propusnicu za misu u Zagrebu jer je napisao da mu treba duhovni mir. To je napravio ponukan time što sin njegove 92-godišnje susjede nije uspio dobiti propusnicu da iz Zagreba dođe k majci.

Za istraživanje će biti vremena i ako postane gradonačelnik

Puno značajniji je njegov rad o tome koliko nas koštaju zamjenici župana, gradonačelnika i načelnika. Mjesecima je istraživao koliko zapravo hrvatske općine, gradovi i županije izdvajaju za vijećnike. Došao je do podatka kako za vijećničke naknade svih županijskih, gradskih i općinskih vijećnika, kojih ima više od 8300 (bez Grada Zagreba), godišnje izdvajamo preko 51 milijun kuna neto. Istraživanjem lokalne samouprave misli se baviti i ako postane gradonačelnik.

"To ću raditi u slobodno vrijeme. Baš planiram poslati svim općinama upitnik s 25 pitanja i zanima me sve, od komunalnih tvrtki, gradskih tvrtki, broja vozila i sve drugo vezano za troškove i rad općine. Jednog dana, vjerujem, ti će podaci biti bitni kad dođe do reforme lokalne uprave i samouprave", uvjerava nas Šimunić.

Na našu opasku kako je teško u dogledno vrijeme očekivati takvu reformu, Šimunić sigurno zaključuje: 

"Ma hoće, vjerujte mi. Evo i ovi izbori su dokaz da se promjene događaju. Doći će i to."

Pročitajte više