POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE S OPERACIJE Strani liječnici oduševljeni radom u Vinogradskoj

Foto: Martina Pauček Šljivak/Index

DA se u Klinici za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice izvodi medicina na razini 21. stoljeća već smo se uvjerili, a sad su to vidjeli i strani liječnici. Index je bio u sali i promatrao kako liječnički tim neurokirurga na čelu s prof. Krešimirom Rotimom pacijentici operira aneurizmu mozga.



Isto su iz multimedijske predavaonice koja se nalazi na Klinici pratili i liječnici iz Pariza, Ljubljane i Novosibirska.

Nakon završene operacije razgovarali smo s njima kao i s prof. Rotimom koji nam je rekao da je pacijenticu uspješno operirao, da će se već tijekom dana probuditi i za nekoliko dana ići doma.



"Aneurizma je bila smještena na račvištu unutarnje karotidne arterije, a koja je uspješno isključena iz cirkulacije klipom. Napravili smo intraoperacijsku angiografiju ICG, čime smo dokazali da su sve važne krvne žile i dalje prohodne. Pacijentica će se već za par dana potpuno oporaviti i uspješno smo je izliječili", rekao nam je prof. Rotim.

Angiografiju mozga izveo je tako da je u arteriju koja opskrbljuje mozak injicirao radiokontrastnu boju, tvar koja se vidi na rendgenu. Boja pokazuje slike protoka krvi u mozgu na rendgenogramima. Taj smo postupak snimili, a na slici se vidi kako se u tom dijelu operacije gase svjetla u sali i vidi plavi odsjaj.



Strani liječnici za Index: Nevjerojatne stvari se rade u ovoj bolnici

Nakon što je profesor Rotim vidio da su sve krvne žile prohodne, svjetla u sali su se opet upalila i završio je operaciju koju su gledale njegove kolege putem videoprijenosa uživo iz kliničke predavaonice.


Nakon što smo izašli iz sale, porazgovarali smo sa stranim liječnicima kako bismo čuli njihove dojmove.

Profesor Laurent Spelle koji radi u sveučilišnoj bolnici Bicetre u Parizu, impresioniran je radom svog kolege Rotima, čiju je operaciju pratio putem ekrana.

"Surađujemo s Klinikom za neurokirurgiju u Vinogradskoj i moramo razmjenjivati iskustva. Iako im nedostaju neki najsuvremeniji angiografski aparati za snimanje, prof. Rotim i dr. Kalousek rade nevjerojatne stvari u ovoj bolnici. Izvode najsuvremenije operacije i ono što mogu zaključiti je da rade fantastičan posao", oduševljen je bio prof. Spelle.



Index je razgovarao i s prof. Kirillom Orlovom koji radi na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Novosibirsku.

"Vaši liječnici imaju odlične tehnike, operacija prof. Rotima, kao i ona dr. Kalouseka koju smo gledali dan ranije, izvedena je na najvišoj razini. Pristup koji imaju operacijama aneurizmi je isti kao kod nas u Rusiji", rekao je prof. Orlov.

A prof. Rotim koji je ujedno i predstojnik Klinike za neurokirurgiju, otkako joj je došao na njeno čelo prije 11 godina, uz svesrdnu pomoć uprave bolnice i ravnatelja obnovio je salu najsuvremenijim instrumentima.


To navodimo upravo iz razloga u kojem se hrvatsko zdravstvo nalazi, oprema u dosta bolnica zastarjela je, a zbog nedostatka sredstava, a dijelom i zbog menadžmenta bolnica, one nisu opremljene kako bi trebale biti u 21. stoljeću.

"Štedimo i na sustavu, a i pacijentima skraćujemo muku"

"Naši uspjesi ovise o tome koliko pratimo svjetske trendove, a vrhunska tehnologija ključ je napretka. Naša je Klinika danas najopremljenija u regiji. Svakodnevno obavljamo najkompleksnije operacije na kralježnici i mozgu, a jedan od najvećih uspjeha nam je minimalno invazivna operacija kralježnice i operacija u budnom stanju.

Minimalno invazivna operacija kralježnice uz posebnu opremu omogućuje pacijentima da u bolnici provedu samo jedan dan.

Tako štedimo i na sustavu, a i pacijentima skraćujemo muku jer ne moraju više dugo boraviti u bolnici. Mogu se već za 15 dana uz poštedu i lagano hodanje te bez fizikalne terapije vratiti na posao. Ipak, prevagu čine ljudi, na našoj Klinici rade vrhunski specijalisti neurokirurzi, u suradnji s anesteziolozima, neurolozima i radiolozima u Centru za cerebrovaskularne bolesti, timski pristup je ključan", rekao nam je čuveni hrvatski neurokirurg prof. Rotim.



Kaže kako imaju integriranu Endo Alpha salu s trima kamerama u kojoj se obavljaju sve operacije te da su prvi u Hrvatskoj s profesionalnim TV sustavom u sali. Tako rade live seminare za neurokirurge iz cijelog svijeta.

"Ljudi putem ekrana iz drugih država prate našu operaciju koja se upravo odvija i istovremeno postavljaju pitanja a operateri istovremeno odgovaraju, što je izvanredno za dalju edukaciju", rekao je prof. Rotim, čiju su operaciju ovog puta u njihovu bolnicu došli vidjeti strane kolege.

Na tečaju u Vinogradskoj sudjelovali vodeći svjetski stručnjaci iz područja neurokirurgije

Naime, Klinika za neurokirurgiju organizirala je 2. regionalni tečaj Dijagnostike i liječenja spontanog intrakranijalnog krvarenja koji se održavao dva dana u KBC Sestre milosrdnice.

U organizaciji tečaja sudjelovali su i Hrvatsko društvo za cerebrovaskularnu i endovaskularnu neurokirurgiju, Udruga neurokirurga jugoistočne Europe i Zdravstveno veleučilište Zagreb.

U Klinici za neurokirurgiju ponosni su što su na multidisciplinarnom tečaju sudjelovali vodeći svjetski i regionalni stručnjaci iz područja endovaskularne neurokirurgije, poput profesora Laurenta Spelle (Bicetre University Hospital, Paris), profesora Zorana Miloševića (KBC Ljubljana) i profesora Kirila Orlova (Novosibirsk Medical University), uz koje su predavači KBC Sestara milosrdnica brojnim sudionicima tečaja približili teme iz područja neurokirurgije, neurologije, neuroradiologije neuroanestezije i rehabilitacije bolesnika sa spontanim intrakranijalnim krvarenjem.



Tijekom ovog jedinstvenog tečaja sudionici su imali priliku sudjelovati u live streamingu liječenja intrakranijalnih aneurizmi u angio i neurokirurškoj sali i izravno tijekom zahvata diskutirati s operaterima.

Dr. Vladimir Kalousek, neurointerventni radiolog, i profesor Krešimir Rotim tijekom endovaskularne i neurokirurške operacije objašnjavali su detalje postupka i uživo raspravljali sa sudionicima, među ostalima i brojnim studentima Zdravstvenog veleučilišta.



Ovo je, doznajemo, prilika koja se rijetko pruža ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu jer zahtijeva iznimno visoku razinu profesionalnih, predavačkih i tehnološko-organizacijskih sposobnosti organizatora, a koje su još jednom potvrđene na ovom tečaju i tako svrstale Kliniku za neurokirurgiju među centre izvrsnosti ne samo u Hrvatskoj, nego i čitavoj regiji.



Klinika za neurokirurgiju, kaže nam dr. Rotim, posjeduje i certifikat "Europski edukacijski centar izvrsnosti" koji je izdalo Europsko udruženje neurokirurških društava (EANS), što je potvrda velikog napora djelatnika Klinike koji se ulaže u edukaciju mladih liječnika, kojima je time edukacija na ovoj Klinici priznata u cijeloj Europi.

Pročitajte više