Promijenila spol i ostala bez diplome na FER-u

ORGANIZACIJE civilnog društva koje su posvećene zaštiti ljudskih prava različitih ranjivih skupina danas su putem priopćenja izrazili zgražanje nad postupcima uprave Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) koje je odbilo izdati diplomu osobi koja je napravila spolnu tranziciju.

Radi se o osobi koja je izvršila promjenu spola iz muškog u žensko, no podaci na njezinoj diplomi ostali su stari, što toj osobi stvara velike probleme prilikom zapošljavanja jer mora donijeti niz dokumenata kojima bi dokazala da je upravo ona završila navedeni fakultet. Iz nevladinih organizacija upozoravaju kako je ovakvim postupkom FER postupio suprotno preporuci Odbora ministara državama članicama o mjerama za suzbijanje diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, te time djelovao suprotno standardima Europske unije. Naime, promjena podataka nakon spolne tranzicije u zemljama Europske unije je najnormalnija stvar.

"Države članice trebaju poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se zajamčilo punopravno zakonsko prepoznavanje tranzicije (promjene spola) osobe na svim životnim područjima, a posebno tako da se omogući promjena imena i spola u službenim dokumentima na brz, transparentan i dostupan način; države članice također trebaju osigurati, gdje je to potrebno, odgovarajuće priznavanje i promjene od strane nedržavnih aktera u odnosu na ključne dokumente, kao što su razne obrazovne i radne potvrde", stoji u preporuci Odbora.

Nerazumijevanje i predrasude


U razgovoru s aktivistom Markom Jurčićem doznajemo kako takva praksa nije zaživjela na hrvatskim sveučilištima. Odnosno, ne postoji fakultet na kojem se mogu promijeniti podaci na diplomi nakon što je ona jednom izdana. To, kaže nam Jurčić, transrodnim osobama stvara ogromne probleme prilikom zapošljavanja, te postoji bojazan kako bi, zbog nerazumijevanja problematike, moglo doći do otezanja prilikom pravnog rješavanja tog problema.

"Transrodne i transseksualne osobe isključene su iz društvenog života u Hrvatskoj te su kao takve žrtve diskriminacije kako u javnom tako i u privatnom životu, a transrodna problematika poznata je samo uskom krugu ljudi zbog čega je u društvu odnos prema transrodnim osobama pun nerazumijevanja i predrasuda", ističu iz udruga te zahtijevaju brzu reakciju svih nadležnih institucija, u prvom redu Senata Sveučilišta i Zagrebu te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

"Po ne znamo koji put apeliramo da sve nadležne institucije svojim djelovanjem počnu promicati toleranciju i razumijevanje prema svim članovima našeg društva te da striktno, slijedom zakonskih odredbi osiguraju poštivanje njihovih ljudskih prava", pozivaju aktivisti.

Bjeliš: Razgovarat ću s dekanima i postaviti temu na dnevni red sveučilišnih tijela

U razgovoru s rektorom zagrebačkog sveučilišta Aleksom Bjelišem doznajemo kako je rektor upoznat s ovim problemom, dodajući kako postoji još jedan takav slučaj na zagrebačkom sveučilištu. "Radi se o relativno novim situacijama za sveučilište, dvije takve situacije. Svakako problem treba razmotriti te uspostaviti novu regulativu vezanu za to. Mi moramo preuzeti druga iskustva iz zemalja EU i napraviti to isto. Službe ovih fakulteta vjerojatno nisu imale moduse kako da reagiraju i zato se to događa", kazao je u razgovoru za Index.

Bjeliš, međutim, uvjerava kako planira obaviti razgovor s oba dekana fakulteta na kojima su se pojavile takve situacije kako bi se vidjelo kako se to može razriješiti. "Obavit ću razgovore s dekanima kako bi vidio o čemu se točno radi i koja se tu pravna pitanja otvaraju. Postavit ću temu i na dnevni red naših tijela na Sveučilištu pa ćemo dati neki naputak, vidjeti što je pravno najpovoljnije", kazao nam je Bjeliš, dodajući kako će to napraviti s početkom nove akademske godine, jer su sada u tijeku ljetni odmori.

Pročitajte više