Pronađena crna kutija iz ruskog vojnog zrakoplova

Foto: FaH

RONIOCI su pronašli jedno od crnih kutija ruskog vojnog transpornog zrakoplova Tu-154 koji se srušio pokraj obale Sochia u nedjelju, izvještava TASS.

Također, u ovoj operaciji je pronađeno i više tijela žrtava nesreće.

"Za vrijeme pretrage, jedna od crnih kutija je pronađena ispod zrakoplovne kabine. Izvadit ćemo je uskoro iz mora", rekao je vojni izvor, dodavši da će uskoro locirati i još dvije crne kutije s podacima o letu, a koje se nalaze u repu zrakoplova.

"Jedna od ključnih teorija pada je da se strani objekt zabio u motor", rekao je izvor. Druge mogućnosti, poput greške pilota ili tehničkog kvara se također istražuju.

U zrakoplovima Tupoljev do danas je stradalo više od 800 ljudi

Otkrivena crna kutija bit će izvađena iz mora te poslana u Moskvu, a ondje će je pregledati specijalni istražitelji Ministarstva obrane, izvjestio je TASS.

Zrakoplov ruskog ministarstva obrane srušio se u nedjelju na letu za Siriju. U njemu se nalazilo 84 putnika i osam članova posade, a među putnicima bilo je devet novinara, te zbor i članovi plesne skupine ruske vojske Alexandrov Ensemble koja je trebala u povodu Nove godine nastupati za ruske vojnike u Siriji.

Srušeni zrakoplov Tupoljev proizveden je 1983. godine. Dijelovi zrakoplova pronađeni su u Crnom moru na dubini od 50 metara, na oko 1,5 kilometara od ruske obale.

Zrakoplovi TU-154 datiraju iz kasnih 60-ih godina kada ih je proizvedeno više od tisuću. Ti su zrakoplovi doživjeli niz velikih nesreća od 2000. u kojima je poginulo više od 800 ljudi, uključujući i poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog čiji se Tupoljev srušio kod ruskog grada Smolenska 2010.
 

Pročitajte više