Pronađena nova masovna grobnica kod Vukovara

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Na vukovarskom odlagalištu otpada Petrovačka dola, na kojem probna iskapanja u potrazi za nestalima tijekom Domovinskog rata traju od travnja 2022., pronađena je masovna grobnica s najmanje deset tijela, potvrdio je potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Ne bih se upuštao u kalkuliranje o kojim se žrtvama radi. Činjenica jest da se po prvim preliminarnim pregledima radi o žrtvama iz Domovinskog rata", kazao je Medved, rekavši kako su pored žrtava pronađeni i civilni odjevni predmeti, ali da to ne smije zavaravati jer je poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma obrane Vukovara bili u civilnoj odjeći.

Također je kazao kako je analizom zemljišta utvrđeno da je zemlja dovezena zajedno s posmrtnim ostacima, što upućuje na to da je riječ o sekundarnoj grobnici, o čijem je mogućem postojanju službe ministarstva krajem 2021. godine obavijestila sigurno-obavještajna agencija.

"Svo ovo vrijeme u protekle dvije godine s nama su bili i predstavnici Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj dio posla, odraditi posao oko utvrđivanja počinitelja i odgovornosti, kao i podizanja optužnica", kazao je Medved.

Naveo je kako je tijekom probnih iskapanja na Petrovačkoj doli pretovareno više od 90.000 prostornih metara raznog materijala i otpada. 

Po njegovim riječima, preliminarnim istraživanjima i saznanjima, riječ je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovici 1992. godine, u vrijeme privremene okupacije grada Vukovara. 

"Hrvatska se neće umoriti u traganju za nestalima, počinitelji će odgovarati"

Podsjetio je da su na širem području Vukovara u proteklih osam godina pronađene četiri masovne grobnice, što je, kako je ustvrdio, rezultat sustavnog institucionalnog pristupa.

Obiteljima nestalih je poručio da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće umoriti, a počiniteljima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela. 

Na konferenciji za novinare bio je i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, koji je poručio da odgovornost za počinjene zločine snose počinitelji, ali i oni koji su sve ove godine znali za njih, a šutjeli su i danas šute.

Podsjetio je da je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prije dvije godine dao nalog za ekshumaciju te da se dvije godine mukotrpno radilo da bi se tek u posljednjih mjesec dana došlo do prvih rezultata.

Objasnio je da će posmrtni ostaci biti dopremljeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu, gdje će se provesti potrebne analize i pokušati utvrditi identitet žrtava, a zatim krenuti prema počiniteljima.

Članovima obitelji nestalih također je obećao da potraga na njihovim najmilijima neće stati.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ljiljana Alvir kazala je da više od 300 obitelji traga za odgovorima gdje su njihovi najmiliji.

Po podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, trenutno se u Hrvatskoj traga za 1797 osoba iz Domovinskog rata. U posljednjih osam godina ekshumirani su posmrtni ostaci 170, a identificirane su 263 osobe.

Iskapanja na Petrovačkoj doli nastavljaju se, a istodobno traju i probna iskapanja na odlagalištu otpada u Boboti, također kod Vukovara.

Medved se u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru susreo s članovima obitelji nestalih osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.