Našli smo stare račune. Evo koliko bismo to sve danas platili

Foto: Index, Davor Javorović/Pixsell

INFLACIJA je naglo uzdrmala džepove građana unazad šest mjeseci, a cijene svih usluga i proizvoda kao da svakodnevno rastu. Tako se još početkom godine kruh i mlijeko moglo kupiti za 12 kuna, dok ih je danas teško naći za ispod 18 kuna. Do kada će bujati cijene namirnica koje svakodnevno kupujemo, još se ne zna, ali jedno je sigurno – kako vrijeme bude odmicalo, građani će se sve teže nositi s drastičnim poskupljenjima.

Jaja skuplja i za 100 posto

Pronašli smo stare račune za namirnice i usporedili ih s današnjim cijenama u istoj trgovini. Iako su pojedini proizvodi bili na akciji, razlika među cijenama je i više nego očita. Među namirnicama koje su najviše poskupjele ističu se jaja, čija je cijena skočila za čak 100 posto, potom ulje, brašno, mliječni proizvodi i kruh.

Još je nešto primjetno – pojedinim proizvodima, poput smrznutog voća i povrća, uz skok cijene smanjena je i gramaža. Tako smo jedno pakiranje od 450 grama plaćali nešto manje od 12 kuna, a danas za 400 grama istog voća i povrća istog proizvođača plaćamo 15 kuna.

Evo nekih od najupečatljivijih promjena: tada smo omekšivač platili 19.19 kuna, a danas ga plaćamo 25.99 kuna, a isto je i s cijenom pola kilograma margarina. Ništa bolje nije ni s cijenom krumpira, koji ćemo sada platiti pet kuna više. Isto je i s vrhnjem za kuhanje te tjesteninom.

Ogromni skok cijena nije zaobišao ni mesne proizvode, pa smo tako 850 grama junetine plaćali 40.99 kuna, dok se danas na policama može naći za 52.99 kuna. Uspoređujući ukupne račune za namirnice, može se primijetiti da su oni do danas porasli u prosjeku za 30 i više posto, pa su tako razlike između tri računa koja smo uspoređivali 174.81, 194.02 i 102.94 kune.

Najveći skok još uvijek bilježe žitarice

Cijene su u usporedbi s prošlom godinom porasle u svim najvažnijim skupinama biljnih proizvoda, a najviše među žitaricama (67.6 posto), povrćem (16.5 posto), industrijskim biljem (12.9 posto) i vinom (8.9 posto). Što se tiče proizvoda s najvećim udjelom u stočarstvu, najviše su porasle cijene svinja (35.6 posto), mlijeka (28.1 posto), goveda (11.8 posto) te već spomenutih jaja (56.2 posto).

Brojni poljoprivrednici i uzgajivači posebno su se tijekom godine žalili na porast cijene sjemena i sadnog materijala, koji su za 18.6 posto skuplji nego lani. Iako se makroekonomisti nadaju usporavanju inflacije, kod poljoprivredno-prehrambenih proizvoda još uvijek je velik problem daljnje kretanje cijena. Sve će se to na koncu drastično odraziti na džepove građana, posebice u ove blagdanske dane.

Pročitajte više