Hrvatska štedionica u središtu najveće kreditne prijevare u SAD-u



ČELNIK hrvatske štedionice u saveznoj američkoj državi Ohio 52-godišnji Anthony Tony Raguz, priznao je danas krađu tešku 70 milijuna dolara nakon što je uhićen pod sumnjom da je bio šef skupine koja je serijom prijevara od 2000. godine do travnja 2010. godine dovela do sloma te financijske institucije, piše Houston Chronicle.

Mito od milijun dolara

Raguz je bio jedan od devetoro uključenih u ovaj slučaj, a prema izjavama tužiteljstva oštetio je najmanje 1000 ulagača Croatian Federal Credit Uniona u Eastlakeu pa je tako ta hrvatska štedionica preko noći postala temom naslovnica kao jedna od najvećih kreditnih prijevara u modernoj povijesti SAD-a.

Hrvatska iseljenička zajednica u tom dijelu zemlje tako se našla gotovo pred financijskim slomom s obzirom da je Federalno osiguranje pokrilo samo dio gubitaka, a pojedinačni ulagači, riječ je o hrvatskim doseljenica, izgubili su gotovo tri milijuna dolara. Veliki dio ušteđevina Hrvati su ipak uspjeli povući iz štedionice prije nego što je bankrotirala.

Državni tužitelj Steven Dettelbac nazvao je ovaj slučaj najvećim bankrotom štedionice u američkoj povijesti.

Raguz je priznao primanje mita u iznosu od milijun dolara, a pred Saveznim sudom u Clevelandu izjasnio se krivim i za prijevaru banke, pranja novca, isplate nezakonitih provizija kao i krivotvorenje financijskih dokumenata. Njegov odvjetnik John Pyle, opisao ga je kao dobrog čovjeka koji je napravio pogrešku, no tužiteljstvo smatra da je bila riječ o pomno planiranoj prijevari koja je vodila do sloma banke.

Posuđivao novac kriminalcima znajući da neće vratiti


Raguz je krivotvorio dokumente koji su rizične kreditne plasmane predstavljali kao osigurane kredite, da bi se na kraju ispostavilo da je Raguz zapravo novac "posuđivao" ljudima iz kriminalnog miljea i to ljudima albanskog, bosanskohercegovačkog i makedonskog podrijetla unaprijed znajući da oni taj novac neće vratiti.

Kao protuuslugu primio je oko milijun dolara mita, javlja lokalna televizija Fox 8 iz Clevelanda, dok Cleveland.com u opširnoj reportaži o ovom slučaju piše kako je novac posuđivan i fiktivnim tvrtkama kao i mrtvim ljudima.

Presuda će biti donesena 4. siječnja sljedeće godine.

Balkanska posla

Među optuženima je i Arben Alia koji se tereti da je dobio 4,5 milijuna dolara zajma za financiranje kockarskih izleta te kupovinu i renoviranje bara i restorana u predgrađu Clevelanda. Raguz je za to dao 100 tisuća dolara mita kako bi mu odobrio zajam. Na listi su i Qerim Ahmetaj, Zoge Ahmetaj, Ilir Marku, Vaso Shani i Alban Sulkaj. Skender Demiri je također optužen za prijevaru, davanje mita i pranje novca.

On je za kredite od 1,6 milijuna dolara Raguzu dao 50 tisuća dolara mita. Među optuženima su uglavnom ljudi "s naših prostora", a mediji su pisali kako je u "posao" bila snažno uključena "skopska mafija".

U prvom krugu optuženi su uz Raguza bili i Koljo Nikolovski, Rose Ann Nikolovski, Marko Nikoli, John Cendol, Ruth Cendol, Daniel Kocher, Edward Watral i Jennifer Cerjan.

Pročitajte više