Propali pregovori, štrajk liječnika se nastavlja

IAKO se danas očekivao dogovor između Ministarstva zdravstva i Hrvatskoga liječničkog sindikata (HLS) te prekid štrajka liječnika, pregovori su se ponovno vratili na početak pa se štrajk nastavlja.

Nastavak pregovora u Ministarstvu zdravstva najavljen je za ponedjeljak.

Sindikat je zatražio linearnu povišicu plaća liječnicima za 2000 kuna te ponudio vlastiti tekst sporazuma u kojemu se detaljno reguliraju dužnosti i prava liječnika, što su čelnici Ministarstva zdravstva odbili.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić izjavio je kako je pregovore prekinuo Sindikat jer je inzistirao na svojem tekstu sporazuma, koji ima sve elemente strukovnoga kolektivnog ugovora, a koji Vlada ne može prihvatiti jer ne postoji ni za jednu drugu djelatnost.

Vlahušić je istaknuo da je u sporazum koji je izradilo Ministarstvo uvršteno sve o čemu su se sa Sindikatom dogovorili na pregovorima u petak, ali ne mogu pristati na 45-postotnu povišicu plaća.

HLS, rekao je ministar, ne pristaje na 10-postotnu povišicu plaća iako je prema podacima od prosinca prošle godine prosječna liječnička plaća bila oko 10.000 kuna.

Nekim liječnicima koji rade u posebnim uvjetima ta bi povišica bila i 20 posto, kao primjerice kirurzima, neurokiruzima, liječnicima sudske medicine.

Vlahušić je ponovio kako Sindikat ucjenjuje bolesnike i Vladu.

Obećao je da će nastojati normalizirati stanje u bolnicama, ističući kako sve više liječnika u bolnicama normalno radi.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić optužio je ministra da se služi dezinformacijama i jeftinom retorikom, te da će Sindikat u budućim pregovorima zatražiti jamstva Vlade.

Ustvrdio je da je bilo lakše pregovarati kad je u pregovorima sudjelovao potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

´Ministarstvo zdravstva jučer je predlagalo mnogo, ali kad se to pretoči u brojke, ispada nešto sasvim drugo´, izjavio je Babić, ocjenjujući kako taj sporazum sadržava samo načelna rješenja.

Sindikat inzistira na konkretnim rješenjima koje navodi u svojem tekstu sporazuma, a on bi, po Babićevim riječima, trebao biti dijelom granskoga kolektivnog ugovora za zdravstvo.

Pročitajte više