Propao i treći pokušaj sastavljanja bugarske vlade

Foto: EPA

Bugarska populistička stranka Postoji takav narod (ITN) odbila je danas pokušati oformiti novu nacionalnu vladu, utirući put predsjedniku Rumenu Radevu da pozove na prijevremene izbore.

Odluka ITN-a uslijedila je nakon što su stranka desnog centra GERB i njezin bivši koalicijski partner, centristička stranka Nastavljamo promjene (PP), potvrdili da ne mogu sastaviti novu vladu.

"Izbori su najviši oblik demokracije, zadržat ćemo ovaj fascikl još nekoliko sekundi i vratiti vam ga prazan, s neispunjenim mandatom", rekao je Ivajlo Valčev, zamjenik šefa kluba zastupnika ITN-a u parlamentu, predsjedniku Radevu.

Potraga za vršiteljem dužnosti

Radev je rekao da će se sada dati u potragu za vršiteljem dužnosti premijera kako bi oformio kabinet čija će zadaća biti sazivanje prijevremenih izbora.

Ranije je ministrica vanjskih poslova Marija Gabriel iz GERB-a rekla da nije došlo do sporazuma o formiranju nove vlade s PP-om, a sukladno dogovoru o podjeli vlasti prema kojem je dužnost premijera rotirajuća.

Što je dogovoreno nakon lanjskih parlamentarnih izbora?

Nakon parlamentarnih izbora prošle godine, dva politička tabora koja su izbila na vrh, GERB i PP, sklopila su dogovor o podjeli vlasti prema kojem je dužnost premijera rotirajuća.

Gabriel je prvo pristala formirati novu vladu nakon ostavke premijera Nikolaja Denkova (PP) 5. ožujka kako bi narednih devet mjeseci vladu, sukladno dogovoru, vodio GERB, ali su pregovori propali zbog zahtjeva PP-a za mjesto ministra unutarnjih poslova.

U travnju prošle godine GERB je osvojio 69 od 240 mjesta u parlamentu, a blok predvođen PP-om 64.

Prema bugarskom ustavu, parlament se ne treba raspustiti prije prijevremenih izbora.

Pročitajte više