Propast zadnjeg međimirskog tekstilnog diva: 250 radnika MTČ Tvornice čarapa na ulici

TOČNO u podne, zapečaćena je sudbina 250 radnika MTČ Tvornice čarapa, nakon što je prije dva mjeseca otvoren stečajni postupak nad tim posljednjim preostalim tekstilnim divom u Međimurju.

Dok je Bajić istraživao, svi dobili otkaze

Naime, danas je u krugu tvornice stečajni upravitelj Želimir Uršulin objasnio kako je od jučer krenuo jednomjesečni otkazni rok za 250 radnika MTČ-a. Podsjetimo kako radnici nisu primili plaću još od rujna prošle godine, a prije toga im je isplaćena u robi. Posljednjih mjeseci bili su na prisilnom godišnjem. Blokada računa tvrtke iznosi 82 milijuna kuna, a priča o MTČ Tvornici čarapa klasična je hrvatska privatizacijska priča koju je pokušao istražiti i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Danas su radnicima i formalno podijeljeni otkazi i za sada nema izgleda za ponovno pokretanje proizvodnje s obzirom da nema novaca a ni ozbiljnih ulagača.

Što je ostalo!?

"Od jedinstvenog MTČ-a, koji je svojevremeno podijeljen na devet tvrtki s prefiksom MTČ, a bez dodatka 'u stečaju', ostao još samo štrigovski MTČ. Sve ostale tvrtke, u nikad do kraja razjašnjenim vlasničkim odnosima nakon privatizacije, odnio je val stečajeva do kojih su tvrtke doveli brojni vlasnici i uprave koji su se (na papiru) izmjenjivali kao na tekućoj traci, poslujući često na samom rubu, ili s druge strane zakona", piše u jednom od svojih brojeva medjimurje.hr dodajući kako je bilo istraga te da neke još traju.


"Bilo je mnoštvo kaznenih prijava, nekoliko 'sitnih' riba koje su služile samo kao paravan pravim vlasnicima - završilo je u pritvoru i sada na slobodi čekaju presude. Bilo je štrajkova, skupova radnika, prijetnji radnika izlaskom na ulice, međutim, sada je, što se MTČ-a tiče, sve gotovo", zaključuje Medjimurje.


O previranjima u MTČ-u pisao je i svojedobno i Index.

> Kako je prvi čovjek HEP-a "rješavao" stvari u Međimurju: "Ne budu Srbi vodili Čateksa"

Pročitajte više