Proradio sustav za izdavanje lijekova na recept

Ilustracija: Nikola Cutuk/PIXSELL

SUSTAV za izdavanje lijekova na recept u Hrvatskoj satima nije bio dostupan. Proradio je poslijepodne, nešto iza 15 sati.

Čitatelji su nam oko 13 sati javili da u ljekarnama ne mogu podići lijekove.

Provjerili smo u Zagrebu i Splitu mogu li pacijenti do svojih lijekova i u oba smo grada iz ljekarni dobili odgovor da je sustav pao.

"Trenutno ne radi sustav. Ne možemo vam provjeriti recept", rekli su nam u jednoj zagrebačkoj ljekarni.

Pad sustava potvrdili su i iz Centralnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.

"Trenutno ima problema u radu sustava CEZIH-a, radimo na otklanjanju", poručili su.

Javili se iz CEZIH-a

Oko 15:20 sati iz CEZIH-a su priopćili da su neke funkcionalnosti sustava proradile. 

"Obavještavamo Vas kako su u sustavu CEZIH trenutačno proradile funkcionalnosti eRecept i eUputnica, a ostale funkcionalnosti, ePomagala, eNjega i eFizikalna, bit će uskoro uspostavljene", priopćili su. 

Nešto više od pola sata prije te posljednje obavijesti o tome da je dio funkcija proradio, iz CEZIH-a su poslali propćenje u kojem tvrde da pravog problema nema i da se lijekovi mogu podizati s isprintanim receptima. No nije jasno kako bi te recepte trebali isprintati oni pacijenti čiji liječnici ne rade u tom vremenu ili se nalaze u drugom gradu.

Nešto prije 15 sati priopćenjem su se prvi put oglasili iz CEZIH-a.

"Obavještavamo Vas kako se intenzivno radi na otklanjanju poteškoća u CEZIH sustavu, te očekujemo ubrzo da će sve funkcionalnosti sustava biti u potpunosti uspostavljene. Rad ovako važnog i velikog sustava kontinuirano se nadzire i pravovremeno reagira na sve poteškoće u radu. Prilikom svakog prekida ili otežanog rada sustava, HZZO promptno obavještava osiguranike i ugovorne partnere na web stranici cezih.hr.

U slučaju nemogućnosti uspostave komunikacijske veze prema centralnom sustavu ili problema na strani centralnog sustava, liječnik može isprintati recepte i uputnice (i transportne liste) na postojeće tiskanice. Također može isprintati na papir i Povijest bolesti (uključujući serijske brojeve tiskanica recepta). Ukoliko pacijent u ljekarni podiže lijek sa tiskanicom papirnatog recepta, realizacija se odvija u potpunosti po starom postupku.

Padom CEZIH sustava zdravstvena usluga osiguranicima HZZO-a niti u jednom trenutku ne može doći u pitanje.

Vlasnik sustava CEZIH je Ministarstvo zdravstva, a HZZO je operator središnjeg dijela sustava CEZIH. Sustav CEZIH održava Ericsson Nikola Tesla", stoji u priopćenju.

Pročitajte više