Proruska stranka dobila izbore u Latviji

Foto: Hina/ EPA

PRORUSKA stranka Harmonija pobijedila je na izborima u Latviji i mogla bi formirati vladu s populistima, prenose u nedjelju agencije.

Harmonija je osvojila 20 posto, proeuropski liberalni savez FOR/Razvoj 12 posto, a dvije populističke stranke KPV LV i Novi konzervativci svaka po 14 posto.

Stranke su u prošlosti stvarale koalicije kako Harmonija ne bi mogla formirati vladu.

Komentatori ocjenjuju da bi se proruska stranka sada mogla udružiti s populistima.

Harmonija će imati 24 od 100 mandata u parlamentu, Novi konzervativci 16, a KPV LV 15.

"Bez Harmonije nije moguća stabilna koalicija", izjavio je agenciji Leta Nils Ushakovs, predsjednik te stranke i gradonačelnik glavnog grada Rige.

Vladajuća koalicija premijera Marisa Kucinskisa, koja se sastoji od Saveza zelenih i seljaka, Nacionalne alijanse i Jedinstva osvojila je oko 27 posto glasova, gotovo pola manje nego na prošlim izborima.

Latviju već dulje tresu skandali oko korupcije i pranja novca

Dosadašnja koalicija desnog centra uspjela je obnoviti nacionalnu ekonomiju nakon krize iz 2009., ali je umorno izborno tijelo u potrazi za novim licima. 

Latviju već dulje potresaju skandali vezani za korupciju i pranje novca. Guverner središnje banke čeka suđenje za primanje mita.

Perspektiva populističke koalicije sklone Kremlju plaši brojne ljude u toj baltičkoj zemlji s 1,9 milijuna stanovnika čija je povijest obilježena teškim odnosima s velikim ruskim susjedom.

Povezana u prošlosti sporazumom sa strankom Ujedinjena Rusija Vladimira Putina, Harmonija je popularna u rusofonoj manjini koja predstavlja četvrtinu stanovništva u zemlji. 

Na parlamentarnim izborima 2014. bila je prva, ali nije mogla preuzeti vlast jer su sve ostale stranke odbile ući s njom u koaliciju.

Latvija, članica EU-a i NATO-a, dijeli s Rusijom 276 kilometara granice.

NATO je ondje rasporedio više od tisuću vojnika i svaka, pa i najmanja promjena u odnosu političkih snaga brine i Bruxelles i Washington.

Pročitajte više