Proruska vlast u Hersonu: Referendum o pridruživanju Rusiji tek kada prestanu borbe

Foto: EPA

ZAMJENIK čelnika ruske administracije u okupiranoj regiji Herson izjavio je da se referendum o službenom pridruživanju Rusiji neće održati sve dok ne prestanu borbe u toj regiji, kao i u obližnjim regijama Odese i Mikolajiva, prenosi CNN.

Zamjenik načelnika hersonske vojne civilne uprave Kiril Stremousov rekao je Reutersu da trenutno "nema razgovora o referendumu".

"Kasnije ćemo objaviti kada će se održati neka vrsta glasanja ili plebiscita, ali to neće biti danas, a neće biti ni sutra jer naš prvi zadatak je uspostaviti red i organizirati sustav uprave u toj regiji", dodaje Stremousov.

Ukrajinski dužnosnici ranije su upozorili da ruske snage i postavljeni ruski čelnici spremaju lažni referendum koji bi bio sličan onome za stvaranjem separatističkih republika u Donbasu 2014. godine. Regija na jugu Ukrajine pod ruskom je kontrolom od početka invazije krajem veljače.

Stremousov je ranije kazao da će proruske vlasti u Hersonu tražiti rusku vojnu bazu u regiji dodavši da ruska administracija nastavlja s planovima za uspostavom novog "bankarskog sustava" koji će biti "potpuno integriran" u ruski sustav.

Pročitajte više

 

Pročitajte više