Proširena istraga protiv Mladinea: Oštetili Fond za dodatnih 4,5 milijuna kuna

USKOK je proširio istragu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea i vlasnika tvrtke "Odlagalište sirovina" Mihe Zrnića Marinovića.

Njih dvojica se terete zbog zloporabe položaja i ovlasti. Na svojim internetskim stranicama je USKOK objavio da je nakon sklapanja ugovora o sanaciji bazena crvenog mulja i otpadne lužine iz bivše tvornice glinice u Obrovcu 24. prosinca 2006. godine, po dogovoru s Mladineom Zrnić Marinović Fondu poslao račune i privremene situacije za radove i građevinski materijal koji su izvedeni, nabavljani i naplaćeni temeljem drugih ugovora o sanaciji koje je tvrtka zaključila sa Fondom.

Zrnić Marinović "zaradio" najmanje 9,5 milijuna kuna


"Za sanaciju bivše tvornice glinice u Obrovcu prvookrivljenik i drugookrivljenik su se dogovorili da će se koristiti i građevinski otpad s područja Zadarske županije, a što su u većem dijelu sufinancirali Fond i gradovi i općine s područja Županije. Troškove koji su se odnosili na taj građevinski otpad trgovačko društvo je prikazivalo u privremenim situacijama koje je su po nalogu prvookrivljenika, kao direktora Fonda, u cijelosti plaćene trgovačkom društvu, dakle, bez umanjenja za iznose koje su prethodno kroz sufinanciranje platile općine, gradovi i Fond", piše u priopćenju USKOK-a koji ne navodi imena Mladinea i Zrilića Marinovića.

Dodaju kako je time "Odlagalište sirovina" ostvarila dobit koja joj nije pripadala od najmanje 4.515.398,70 kuna. Za isti iznos je oštećen Fond. USKOK "osnovano sumnja" da je tvrtka kaznenim djelima "zaradila" najmanje 9.515.398,70.

Pročitajte više