Proširila se snimka zavezanog morskog psa na Lošinju. Ne radi se o zlostavljanju

Foto: Institut Plavi svijet

Društvenim mrežama se proširila snimka s Lošinja na kojoj se vidi da netko uz obalu Sunčane uvale vuče morskog psa modrulja zavezanog konopom za rep. Brojni građani su to dojavili Institutu Plavi svijet, ali iz Instituta kažu da se radi o spašavanju morskog psa koji se u više navrata nasukao na plažu, unatoč pokušajima da ga se vrati u more.

Osoba na snimci nakon toga je modrulja plovilom odvukla na otvoreno more prema Susku, gdje je pušten, objavili su iz ove neprofitne organizacije koja se bavi istraživanjem morskog okoliša i morskih organizama, edukacijom javnosti i zaštitom mora.

"S obzirom da je modrulj zakonom zaštićena vrsta zahvaljujemo svima koji su iskazali zabrinutost te su nam se javili! Modrulj je inače vrsta otvorenog mora te stoga ne predstavlja opasnost za kupače", objavio je Institut..

Naglašavaju i da je, u slučaju da primijetite da je neka od zaštićenih vrsta kao što su morski sisavci, morske kornjače ili morski psi nasukana, ozlijeđena ili zapletena u ribarske alate, potrebno obavijestiti nadležne institucije putem broja 112 ili to dojaviti Institutu Plavi svijet.

Pozvali su pratitelje da svoja opažanja morskih sisavaca, poput dupina, kitova i sredozemne medvjedice, dojave na njihovoj aplikaciji Marine Ranger, putem Facebooka ili weba.

Pročitajte više