Godinu dana od najveće kriptoprevare u Hrvatskoj nema optužnice, prevaranti slobodni

Foto: PIXSELL/Nel Pavletic

Prije točno godinu dana pokrenula se priča o najvećoj kriptoprevari u povijesti Hrvatske. Trojac iz firme BitLucky iz Kostrene na slobodi čeka epilog istrage koja traje nekoliko mjeseci. 

"Nagovarali ljude na ulaganje, držali ih u zabludi"

Osnivači i vlasnici firme Luka Burazer i Eugen Travalja te tajnica Vedrana Golušin pušteni su na slobodu u veljači ove godine po sili zakona.

Prije toga su u istražnom zatvoru proveli tri mjeseca, a s obzirom na to da nema optužnice te da ih se tereti za kaznena djela iz nadležnosti Općinskog suda, a ne Županijskog, nije bilo uvjeta za produljenje mjere opreza.

Podsjetimo, riječ je o trojcu koji se sumnjiči da je od kraja travnja 2017. do sredine svibnja 2023. s ciljem pribavljanja protupravne koristi lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveo i održao u zabludi više klijenata, čime je počinjena materijalna šteta od najmanje 18.5 milijuna eura.

"Ljude su nagovarali na ulaganje. Oglašavali su se, a nakon uplaćivanja novca, odnosno kupnje kriptovaluta, nakon nekog vremena plaćali su investitorima kako bi ih održali u zabludi", rečeno je na presici riječke policije nakon uhićenja.

"Potpisivali su ugovore koji nisu bili ništa posebno. S vremenom su taj novac prebacivali u svoje kriptonovčanike, dio novca su vraćali kako bi ih držali u zabludi. Istraživanje je započelo podnošenjem prijava građana koji nisu mogli doći do svog novca", dodala je tada policija.

Tvrtka je osnovana 2017. godine, a bila je zadužena za razmjenu kriptovaluta na centraliziranim mjenjačnicama. Klijentima je obećana poslovna praksa u kojoj se ulaže 20% iznosa koji se može izgubiti, dok se ostatak nalazi na cold e-walletima te je osiguran od gubitka. 

Riječki ODO štur s informacijama

Index je pitao riječko Općinsko državno odvjetništvo u kojoj je fazi istraga, ali dobili smo generički odgovor u kojem nam praktički ništa nisu rekli, već su ponovili ono što se otprije znalo.

"Poštovani, vezano za Vaš upit o stadiju postupka protiv okrivljenika u slučaju prijavljene prijevare trgovanjem virtualnim valutama o čemu je objavljeno priopćenje 16. veljače 2024. odgovaram Vam da se isti predmet nalazi u fazi istrage.

Napominjem da Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci sve važnije državnoodvjetničke odluke odnosno informacije o donošenju rješenja o provođenju istrage ili podizanju optužnice objavljuje na Internetskoj stranici", stoji u odgovoru riječkog ODO-a na Indexov upit.

"Složena istraga. Tražili smo međunarodnu pravnu pomoć"

Podsjećamo na spomenuto priopćenje iz veljače. Riječki ODO tada je istaknuo da je istraga vrlo složena te da je zbog toga upućeno i više zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć. 

"Predmetni postupak ovog državnog odvjetništva nalazi se u fazi istrage koja je složena s obzirom na način počinjenja kaznenog djela koje se okrivljenicima stavlja na teret (prijevare trgovanjem virtualnim valutama).

Tijekom dosadašnjeg dijela istrage ispitano je više od stotinu svjedoka (oštećenika) te je pretražen veći broj predmeta oduzetih od okrivljenika i upućeno je više zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć", objavio je ODO Rijeka u veljači.

Odvjetnik oštećenih: Moram pohvaliti rad policije i Općinskog državnog odvjetništva

Index je razgovarao s odvjetnikom Andrejem Bašovićem, koji zastupa 180 oštećenih u ovom slučaju. On nam kaže da je zadovoljan dosadašnjim tijekom istrage i radom Općinskog državnog odvjetništva.

"Zaista se ne mogu žaliti, nego moram i pohvaliti rad policije i Općinskog državnog odvjetništva, na čelu s kolegicom Sanjom Šimac. Od samog početka shvatili su ozbiljnost ovog kaznenog postupka. Ne mogu, naravno, ulaziti u detalje zbog tajnosti istrage, ali svakodnevno su mjesecima provođena ispitivanja i druge istražne radnje", rekao nam je Bašović.

Pitali smo ga mogu li oštećenici očekivati isplatu novca.

"Ja sam uvijek optimističan i naravno da to očekujem. Na kraju krajeva, istrage ne bi ni bilo da ne postoji ta mogućnost", kratko je zaključio.

Burazer je 18. svibnja poslao mejl i - nestao

Luka Burazer i ostalih dvoje uspješno su upravljali firmom do sredine svibnja. Tada se klijentima posljednji put obratio. Poslao je mejl u kojem je rekao da je "nizom loših odluka firmu doveo u krizno stanje". 

Iako je rekao da će biti dostupan na mobitel, tada mu se gubi svaki trag. Isključio je telefon, nije odgovarao na mejlove, a obrisao je i sve profile na društvenim mrežama. Obrisao je i kanal na platformi Discord na kojoj se vodila komunikacija između njih i klijenata. 

Skrivanje od javnosti, ali i od ulagača, trajalo je mjesecima. 

Nitko nije znao gdje su bili Burazer, njegova zaručnica i tajnica firme Vedrana Gološin te suosnivač Eugen Travalja, s kojim su se skrivali njegova supruga i malodobno dijete. 

Kružilo je društvenim mrežama nekoliko teorija o tome gdje su i što rade, ali ništa nikada nije potvrđeno. Potom se Burazer oglasio s nepoznate lokacije bizarnim intervjuom za Jutarnji list i poručio da nisu u bijegu, nego su se sklonili da bi ostali živi. 

A onda je stigao studeni prošle godine i uhićenje.

Policija: Ako novac bude na računu, onda će se vratiti. Ako ne, onda...

Tada je riječka policija sazvala konferenciju za medije i na njoj objavila da su uhićeni u proteklih pet godina prevarili preko 800 ljudi koji su ulagali i trgovali kriptovalutama. Prijavu policiji podnijelo je do tada 250 oštećenika. Iz policije su rekli da su neki oštećeni ulagali i po nekoliko stotina tisuća eura.

Također, policija je istaknula da ih nije ni tražila, kao i da nije bila raspisana tjeralica zbog nedostatka dokaznog materijala.

Nisu znali reći ni je li bilo novca na pronađenim cold walletima (op. a. uređaji na kojima se pohranjuju kriptovalute). 

Na pitanje novinara kako će se oštećene obeštetiti policija je odgovarala da je stvar složena. 

"Ako ima novca na računu, onda će se to vratiti. Ako novca nema, oni će u privatnom postupku tražiti novac na ovaj ili onaj način", poručeno je tada javnosti iz PU primorsko-goranske.

 

Iz policije su tada rekli da su pretraženi njihovi domovi i osobni automobili, oduzeta su im prijenosna i stolna računala, razna dokumentacija i oprema te da se kriminalistička istraga nastavlja u koordinaciji s Državnim odvjetništvom i Poreznom upravom, a traje i danas.

Pročitajte više