Proslava 90. obljetnice rođenja Marguerite Duras

U POVODU 90. obljetnice rođenja francuske književnice Marguerite Duras, Francuski institut u Zagrebu i MM centar organiziraju od 21. do 27. siječnja predstavljanje njezina stvaralaštva.

U sklopu programa prikazat će se filmovi "India song" (21. siječnja, MM Centar) i "Kamion" (22. siječnja, MM Centar).

Uvodnu riječ održat će Ingrid Šafranek, koja će i voditi razgovor nakon projekcija. Uz filmove prikazat će se i intervjui s književnicom o ta dva filma.

Film "India Song" iz 1974. je ljubavna priča iz 30-ih godina u prenaseljenom gradu na obali Gangesa, a u filmu "Kamion" iz 1997., Duras sama govori tekst Gerardu Depardieu.

U MM-u će se 23. siječnja prikazati i dokumentarni film "Marguerite Duras: Ecrire" iz 1993., književničin razgovor s Benoitom Jacquotom o pisanju i samoći, koje je oduvijek doživljavala kao "osamljeni i očajnički čin na rubu sna i ludila".

Nakon filma slijedi okrugli stol "Od šutljivog teksta do filma bez slike" koji će voditi Ingrid Šafranek uz sudjelovanje Ivice Buljana, Ivana Paića i Florence de Chalonge, profesorice francuske književnosti na Sveučilištu Lille III.

Marguerite Duras (1914.-1996.) jedna je od najznačajnijih suvremenih književnica. Objavila je četrdesetak romana, autorica je desetak kazališnih drama te filmova.

Proslava obljetnice završava 27. siječnja premijerom predstave "Marguerite Duras: Bolest smrti" u Teatru ITD, u režiji Saše Božića. Podloga teksta je originalni tekst "La maladie de la mort" i neki drugi njezini tekstovi iz 80-ih i 90-ih.

Pročitajte više