Proslava u Nacionalnom parku Plitvička jezera

U Nacionalnom parku Plitvička jezera danas je proslavljena 25. obljetnica njihova upisa na UNESCOvu Listu svjetske prirodne i kulturne baštine i 55 godina od njihova proglašenja prvim hrvatskim nacionalnim parkom.

Kod ulaza u NP Plitvička jezera hrvatska veleposlanica pri UNESCO-u Neda Ritz otkrila je spomen-ploču UNESCO-a.

Plitvice su kao biser prirodne baštine zajedno s druga dva hrvatska kulturna bisera - Dubrovnikom i Splitom - na UNESCO-vu listu uvrštene samo godinu dana nakon njene uspostave, rekla je Ritz.

Na toj je listi sada ukupno 154 svjetska kulturno-prirodna lokaliteta.

Od hrvatskih kulturnih lokaliteta još su uvrštene i šibenska katedrala, trogirski Stari grad i Eufrazijeva bazilika u Poreču, pa Hrvatska tako na UNESCO-voj Listi ima ukupno šest lokaliteta kao i Egipat, istaknula je Ritz.

Najavila je da Hrvatska priprema i dosje kako bi i neke druge lokalitete uvrstila u tu UNESCO-vu listu.

"Plitvička jezera su se uspjela sačuvati tijekom posljednjih 25 godina, uključujući i najteže ratno razdoblje, i upravo je to ratno razdoblje pokazalo važnost Liste svjetske prirodne i kulturne baštine, jer je UNESCO bila ona moralna snaga koja je zaštitila Plitvice da bi ostale očuvane u svom izvornom obliku", kazala je Ritz.

Ministar kulture Božo Biškupić, koji je ujedno i pokrovitelj svečanosti, čestitao je svim djelatnicima Nacionalnog parka Plitvička jezera, te stručnjacima koji skrbe o zaštiti hrvatske prirode. Naglasio je kako je ovo veliki dan ne samo za Plitvička jezera i Paklenicu koji su prije 55 godina proglašene nacionalnim parkom, već za cijelu zaštitu prirode u Hrvatskoj.

Rekao je i da će Ministarstvo kulture u državnom proračunu za iduću godinu nastojati povećati novčane izdatke za zaštitu prirode, te je predložilo je da se za 26 posto povećaju iznosi za cijelu djelatnost kulture u odnosu na ovu godinu.

Ministar Biškupić također je istaknuo kako je Hrvatska već uključena u međunarodne projekte koji financiraju kraško područje - CARDS program, a očekuje i financiranje novih projekata sredstvima iz pretpristupnih fondova EU.

Ravnatelj NP Plitvičkih jezera Borislav Perica rekao je da se Plitvička jezera prvi put spominju u 16. stoljeću, te zahvalio znanstvenicima koji su svojim istraživanjima pokazali njihovu vrijednost i potrebu za zaštitom.

"Uvrštavanje Plitvičkih jezera na listu UNESCO-a obvezuju nas na potrebu njihovog daljeg očuvanja", rekao je Perica.

Najavio je da će se uvesti nova marketinška služba za turističku promidžbu prirodnih ljepota NP Plitvička jezera i prodaje hotelijerskih objekata.

Istaknuo je da su na Plitvičkim jezerima nužna hidrogeološka ispitivanja te izgradnja kanalizacijskog sustava s kolektorima za pročišćavanje, uz suradnju sa susjednom općinom Rakovica za izgradnju vodovoda. "Nastojat ćemo Nacionalni park Plitvička jezera staviti u funkciju razvoja čitave ličko-senjske županije i jednog dijela Karlovačke županije", istaknuo je Perica.

Na svečanosti je predstavljen i film "Plitvička rapsodija" Nikole Jurića, koji prikazuje ljepotu Plitvičkih jezera u svim godišnjim dobima. Postavljena je i izložba fotografija "Orhideje NP Plitvička jezera", na kojoj su predstavljene 52 do sada otkrivene vrste orhideja.

(Hina) xbma ysp

Pročitajte više