U Americi pada nezaposlenost, plaće rastu. Sve je više novih poslova

Foto: EPA

Zapošljavanje u SAD-u blago je ubrzalo u studenom, predvođeno sektorom zdravstva i državnim službama, no zadržalo se ispod prosjeka u prethodnih 12 mjeseci, izvijestilo je u petak ministarstvo rada. U studenome je u najvećem svjetskom gospodarstvu neto otvoreno 199 tisuća novih radnih mjesta, nakon 150 tisuća u listopadu i revidirane 262 tisuće u rujnu.

Novi podaci pokazuju da je u prethodna dva mjeseca neto otvoreno 35 tisuća manje radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva. Podatak za studeni niži je od mjesečnog prosjeka u prethodnih 12 mjeseci koji je iznosio 240 tisuća novozaposlenih, ali je u skladu s rastom zaposlenih posljednjih mjeseci, navode u ministarstvu. 

Gdje je otvoreno najviše novih radnih mjesta?

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u studenome u zdravstvu i u državnim službama. Više su zapošljavali i poslodavci u sektoru industrije. U zdravstvu je broj zaposlenih uvećan za 77 tisuća, što je više od prosječne 54 tisuće mjesečno tijekom prethodnih 12 mjeseci.

Privatni sektor neto je otvorio 150 tisuća novih radnih mjesta, a državni 49 tisuća, pokazuju podaci ministarstva. Zapošljavanje u državnim službama bilo je u skladu s mjesečnim prosjekom u prethodnih 12 mjeseci koji je iznosio 55 tisuća novozaposlenih, navode u ministarstvu.

Pala nezaposlenost, porasle plaće

U industriji je neto otvoreno 28 tisuća radnih mjesta, odražavajući povećanje broja zaposlenih u industriji motornih vozila i dijelova za 30 tisuća jer su se radnici vratili na posao nakon štrajka. Broj zaposlenih smanjen je pak u maloprodaji, za 38 tisuća u odnosu na mjesec ranije, a najviše su radnika, njih 19 tisuća, otpustile robne kuće.

Stopa nezaposlenosti smanjena je za 0.2-postotna boda u odnosu na listopad, na 3.7 posto, uz približno 6.3 milijuna nezaposlenih. Prosječna plaća po satu porasla je za 0.4 posto u odnosu na listopad, na 34.10 dolara. U odnosu na isti mjesec prošle godine uvećana je za četiri posto.

Pročitajte više