Prostor ispred Ministarstva branitelja postaje Trg Nevenke Topalušić

Foto: FAH

ZASTUPNICI zagrebačke Gradske skupštine na današnjoj su sjednici odlučili da se istočni dio Parka Adolfa Mošinskog, sjeverno od zgrade Gradske uprave, preimenuje u Park mira i prijateljstva, a da se javna površina ispred Ministarstva branitelja imenuje Trgom Nevenke Topalušić, u spomen na tu hrvatsku braniteljicu koja je preminula tijekom braniteljskog prosvjeda ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66.

Inicijativa da se javna površina ispred Ministarstva branitelja imenuje u spomen na hrvatsku braniteljicu Nevenku Topalušić došla je na skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova iz Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, a podržao ju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je rekao da je potaknut iznimnom hrabrošću pokojne Nevenke Topalušić, pripadnice 2. gardijske brigade Gromovi, snažne žene koja je u listopadu 1991., na samome početku Domovinskog rata, zajedno sa suprugom i sinom otišla na ratište i priključila se Gromovima, ostavljajući dvoje maloljetne djece majci na brigu.

Nevenka Topalušić je sudjelovala u "Oluji", a na Banovini je naišla na skupinu ranjenika među kojima je bio i njezin sin. U akciji spašavanja svoga suborca pokazala je iznimnu nesebičnost jer je i sama nastradala te je idućih 20 godina provela u invalidskim kolicima kao stopostotni hrvatski ratni invalid I. skupine. Od početka prosvjeda hrvatskih branitelja u šatoru u Savskoj 66, bila je sa svojim suborcima. Unatoč liječničkim upozorenjima, bila je ustrajna u namjeri da s njima ostane do okončanja prosvjeda, no izdalo ju je u Domovinskom ratu narušeno zdravlje te je, na žalost, umrla nedugo nakon što joj je pozlilo.
 

Pročitajte više