PROSVJED NEKOLIKO TISUĆA PRIPADNIKA RUSKE MANJINE U LATVIJI

Nekoliko se tisuća osoba okupilo u četvrtak ispred zgrade latvijskog parlamenta u znak prosvjeda protiv novog zakona o obrazovanju kojim se nastoji smanjiti upotreba ruskog jezika u školama, što je razljutilo tamošnju rusku manjinu, ali i službenu Moskvu.

U Latviji, zemlji koja nakon desetljeća reformi ulazi u EU u svibnju ove godine, čak trećinu stanovništva čine Rusi. Pitanja prava manjina nedavno su počela uzrokovati i diplomatski spor Rige i Moskve. Prošloga su mjeseca prosvjednici čak podmetnuli manji požar ispred ulaza u zgradu latvijskog ministarstva obrazovanja.

Oko 5.000 studenata okupilo se u četvrtak ispred latvijskog parlamenta, u vrijeme kad se u njemu odvija rasprava o kontroverznom zakonu, i uz povike "Ne reformi" i "Mičite ruke s naših škola", organiziralo bučni prosvjed.

Ruski je parlament u srijedu osudio novi latvijski zakon o obrazovanju i poručio da se radi "o kršenju svih preporuka međunarodnih organizacija kojih je Latvija član".

Iz Rige je stigao oštar odgovor. Premijer Einars Repse je izjavio da se ruska Duma "snažno upliće u unutarnja pitanja druge države".

Analitičari smatraju da će novi zakon u obrazovanju u parlamentu biti usvojen bez teškoća jer je ljevičarska oporba u manjini.

(Hina) xdj ydv

Pročitajte više