Prosvjed pred splitskim sudom, branitelji tražili puštanje Emilija Bungura na slobodu

Foto: Index

I DANAS su se pred splitskom Palačom pravde okupili branitelji u znak podrške Emiliju Bunguru, vojnom policajcu kojem bi ponovno trebali suditi za ratni zločin nad civilima u Lori 1, ali i ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori 2.

Bungur je uhićen prošlog ljeta nakon više od 10 godina bijega. U Lori 1 pravomoćno je osuđen na šest godina zatvora, no kako je bio u bijegu, sada ima pravo na novo suđenje, kao i Tomo Duić, upravitelj VIC-a Lora, koji je nedavno uhićen u Splitu. I on je bio pravomoćno osuđen, i to na osam godina zatvora.

Pred sudom su i danas bili Jagoda Bungur, supruga Emilija Bungura, njegov branitelj Vinko Burazer te Ivan Turudić koji se obratio novinarima u ime koordinacije braniteljskih udruga. Turudić je istaknuo kako nema nikakva razloga da Bungur bude iza rešetaka te je zatražio da mu se omogući obrana sa slobode.

Danas je inače trebalo odlučiti o produljenju istražnog zatvora. Odluka će biti donijeta naknadno. Branitelji se razišli razočarani jer su očekivali da Bungur izađe na slobodu. Mala je vjerojatnost da im se izađe u susret, prvenstveno zbog toga što je Bungur više od desetljeća proveo u bijegu pred hrvatskim pravosuđem.

 

Pročitajte više