KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Festival slobode - protiv Stožera će govoriti teoretičari zavjera i protivnici maski

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

SVE JE VIŠE nezadovoljnih odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite, a dio njih odlučio se na prosvjed 5. rujna na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Najavljuju dolazak iz svih dijelova Hrvatske i organiziraju dolazak autobusima iz gotovo 20 gradova. 

>> Sprema se prosvjed protiv mjera u Zagrebu, najavljuju buseve iz cijele Hrvatske

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera na najavu prosvjeda je reagirao komentarom da u demokratskim društvima svi imaju pravo na prosvjed i da se nada da će se i na njemu držati preporučenih protuepidemijskih mjera. Slični najavljeni prosvjedi u Berlinu su, doduše, ipak zabranjeni. Festival slobode dosad su podržali giganti epidemiološke misli poput nogometaša Dejana Lovrena te alkara Denisa Gugića i bivšeg voditelja te poduzetnika Hameda Bangoure. 

>> Berlin zabranio prosvjede protiv koronamjera, najavljena "odlučna intervencija".

Glazbu će puštati Cetinski

Organizatori prosvjeda, okupljeni oko inicijative Prava i slobode, najavili su niz živopisnih govornika. Za glazbenu podršku kao DJ će se ukazati Tony Cetinski, najnovija zvijezda ljubitelja teorija zavjere i pokreta protiv obaveznog cijepljenja.

>> Cetinski bulaznio o cijepljenju: Ne dam, neka me stave na Goli otok

>> Cetinski na HTV-u promovirao antivakserske stavove, voditelji mu dopustili

"U mojoj glavi je najaktualnija tema cijepljenje. Uopće se više ne bojim korone, nego me strah vidjeti taj moment kad će krenuti represija i kad će krenuti nasilno cijepiti one koji se ne žele cijepiti. To me jako zanima i plaši. Tko će mene natjerati da se ja cijepim ako neću? Tko hoće nek se cijepi, nemam ništa protiv. Ne dam. Ja jednostavno ne dam da me netko cijepi. Otvorite Goli otok za nas koji se ne želimo cijepiti pa nas lisicama privedite, zatvorite, zaključajte, čekajte da zaspemo ili nas uspavajte pa nas na silu cijepite. Nema šanse", poručio je nedavno Tony Cetinski svojim sljedbenicima. Cetinski se silno boji i čipiranja i uvjeren je da će njega i sve ostalo netko prisilno čipirati.

>> Tony Cetinski nastavlja s nebulozama: Čipiranje će ići pod obavezno

Nutricionistica, maske i sotonisti

Na Festivalu slobode, kako su organizatori nazvali prosvjed, trebala bi govoriti Anita Šupe, nutricionistica koja putem svog bloga propagira Paleo prehranu kao jedinu ispravnu te usput reklamira knjige u kojima se tvrdi da se prehranom može liječiti shizofrenija, depresija, disleksija i autizam. Sudeći po objavama na njenom profilu na Facebooku, Anitu Šupe jako smeta što bi njena djeca morala s maskom na licu ići u školu. Tome se odlučno protivi i sa zadovoljstvom reagira na komentare svojih pratitelja koji tvrde da će nenošenjem maski svoju djecu zaštititi od sotonista.

Protiv cijepljenja i tehnokratske distopije

Na skupu bi trebala govoriti Suzana Peša Vučković, aktivistica koja se protivi obaveznom cijepljenju djece protiv zaraznih bolesti. Također je zabrinuta zbog nošenja maski, za koje je uvjerena da su samo korak prema uvođenju tehnokratske distopije. U njenim tekstovima koji se mogu pronaći na opskurnijim dijelovima interneta ustaje u obranu svih koji se protive cijepljenju, a ponegdje se može naći i zagovaranje homeopatije, davno prokazane pseudoznanstvene metode liječenja.

>> Zašto je homeopatija glupost?

Vjeroučitelj i bivši član Živog zida

Jedan od govornika je i Ivan Pokupec. Taj križevački vjeroučitelj svojedobno je bio član Živog zida, nakon čega se priključio Slobodnoj Hrvatskoj. Jedna od njegovih političkih akcija bilo je bacanje jaja na zgradu Ministarstva zdravstva nakon smrti mladića u Zaprešiću kojemu Hitna pomoć nije na vrijeme pomogla. Početkom kolovoza se pridružio prosvjedu kampiranjem pred dječjom bolnicom u Zagrebu tražeći da, usprkos pandemiji, roditelji mogu dulje od 15 minuta biti sa svojom bolesnom djecom na bolničkom liječenju.

>> VIDEO Očevi zbog Beroševe odluke postavili šator pred Klaićevom, došla policija

>> Bivši član Živog zida prekinuo Pernarovu presicu, napao ga je nizom optužbi

Broji zaražene testom

Posljednji od najavljenih govornika je i Velimir Ponoš kolumnist nečega što se naziva portal Logično. U jednom od svojih nedavnih tekstova Ponoš je uspio utvrditi da "brojimo zaražene nepouzdanim testom". Ponošu strašno smeta nošenje maski pa hvali Karolinu Vidović Krišto i njeno odbijanje maske u saboru. Uz to, mjere izolacije i nošenja maski naziva "socijalnim inženjeringom u službi pretvorbe ljudi u transhumana bića".

"Bolest bez simptoma ne postoji. Tako ni sve ostalo o čemu se na ovu temu piše i raspravlja", napisao je na Facebooku Ponoš o covidu-19.

Na koncu, organizatori su najavili i govornike iznenađenja, no nakon ovog popisa pravo bi iznenađenje bilo da se na skupu pojavi netko suvisao tko ne vjeruje u teorije zavjere i tko bi govorio o stvarnim problematičnim odlukama Stožera.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više