Prosvjed radnika Tvornice električnih strojeva Uljanik: Kosor nam je maćeha

RADNICI pulske Tvornice električnih strojeva Uljanik (TESU) ispred tvornice danas su prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća i "maćehinskog odnosa države prema njima".

"To je sramota živa. Sve su pokrali. Ovako se više dalje ne može. Tri mjeseca nismo dobili kune, a pravu plaću od prosinca. Pola ljudi je na bolovanju, psihički i fizički potpuno smo iscrpljeni. Nemamo za osnovne životne potrebe. O jednom potpisu ovisi hoće li se razriješiti naša situacija", prenosi Glas Istre riječi i poruke prosvjednika.

"Kosor je stvarno maćeha. Neka probaju oni u Vladi preživjeti bez plaće. Prošli su svi rokovi, sva obećanja. Može ih biti sram", očajni je vapaj zaposlenika TESU-a.

Radnicima je prije tri mjeseca obećano da će im plaće biti isplaćene u roku od tri dana, a ni kuna od tad nije sjela na njihove račune. "Nedostaje jedan potpis vlasnika, Ministarstva financija, kojim bi se garantiralo da kredit neće morati vraćati Uljanik u slučaju da TESU zapadne u teškoće. Sve ovisi o jednom potpisu", navodi Đino Šverko, predsjednik prijelaznog Nadzornog odbora.

Vlada je dala jamstvo za kredit koji bi se realizirao putem Uljanika. Sada Uljanik od Vlade traži garanciju da ne mora vraćati kredit umjesto TESU-a ako ta tvrtka ne bude mogla vratiti dugove, no Vlada se na to oglušuje.

Pročitajte više