prosvjed solidarnosti s ribarom optuženim zbog protuzakonitog ribolova

Tridesetak ribara iz Tribunja, Srime, Sovlja i s otoka Prvića okupilo se danas ispred zgrade šibenskog Općinskog i Županijskog suda na prosvjedu solidarnosti s ribarom Goranom Jabukom iz Tribunja protiv kojega je podignuta optužnica zbog protuzakonitog ribolova u vodama oko kornatskog otočja.L

Ogorčeni ribari tvrde da prosvjeduju zbog toga što se u slučaju takvih prekršaja, zbog kakvih se sudi Goranu Jabuki, država prema njima odnosi kao da su najgori kriminalci.

´One greške u ribolovu zbog kojih su prije protiv nas pokretani prekršajni postupci sada su postale kaznena djela zbog kojih smo izloženi kaznenom gonjenju, a uz to postoji i mogućnost da nam oduzmu brodove i opremu´, rekao je Alen Vlahov, glasnogovornik ribara okupljenih na prosvjednom skupu. Istaknuo je pritom da je oduzimanje broda najgore što se ribaru i njegovoj obitelji može dogoditi.

´Neka nam oduzmu povlastice za ribolov, a ne brod jer su za kupnju brodova ljudi morali prodati zemlju ili dati obiteljske kuće pod hipoteku. Vlast se prema hrvatskim ribarima odnosi puno strože nego prema strancima zatečenima u protuzakonitom ribolovu u hrvatskim teritorijalnim vodama. Nas šalju na sud i u zatvor zbog nekoliko kilograma ribe ili zbog ribolova 100 metara dalje od dopuštenog područja, a talijanski ribari prođu samo s prekršajnom prijavom i simboličnom novčanom kaznom za puno krupnije kršenje zakona´, kazao je Vlahov.

Ribari okupljeni na prosvjedu najavili su da će o takvim slučajevima izvijestiti javnost, ali su pritom i priznali da Goranu Jabuki to nije prvi put da se ogriješio o zakon prilikom ribolova.

Prosvjedno okupljanje ribara iz Tribunja, Srime, Sovlja i s otoka Prvića proteklo je bez incidenata, a ribari su se razišli nakon što su doznali da danas nije donesena presuda Goranu Jabuki, a suđenje na Općinskom sudu se nastavlja.

Pročitajte više