Prosvjed zbog nezaposlenosti: Petorica Marokanaca polila se benzinom i zapalila, trojica teško opečena

PROSVJEDUJUĆI zbog manjka radnih mjesta i nezaposlenosti pet se marokanskih muškaraca u Rabatu polilo benzinom i zapalilo. Trojica su teško opečena i prevezena u bolnicu, javlja agencija AP.

Nekoć rijedak, takav je oblik prosvjeda na Bliskom istoku i u Sjevernoj Americi postao "popularan" nakon što se u prosincu 2010. tuniški prodavač povrća zapalio kako bi prosvjedovao protiv policijskog ugnjetavanja, što je pokrenulo ustanak građana usmjeren na svrgavanje vlasti. Slične demonstracije zatim su se proširile diljem regije.

Marokanci koji su se u srijedu zapalili pripadaju pokretu "nezaposlenih diplomaca", šarolike skupine udruga diljem zemlje sastavljenih od tisuća sveučilišnih diplomanata koji zahtijevaju zaposlenje. Njihove prosvjede često nasilno prekida policija što je u nekim gradovima Maroka dovelo do konstantnih sukoba.

Nova vlada obećala stvoriti 200 tisuća radnih mjesta

U četvrtak je nova vlada izabrana u studenom parlamentu predstavila svoj plan čiji fokus je na stvaranju novih radnih mjesta, edukaciji i poboljšanju zdravstvene skrbi. Vlada je obećala stvoriti 200 tisuća novih radnih mjesta kroz javna i privatna ulaganja.

Oko 160 članova pokreta protekla dva tjedna u Rabatu u sklopu svog protesta okupira zgradu Ministarstva visokog školstva. Njihovi istomišljenici podršku su im pokazivali donošenjem hrane, no prije dva dana u tome su ih spriječile sigurnosne snage.

Pet muškaraca napustilo je skupinu prosvjednika kako bi otišli po hranu i prijetili su da će se zapaliti. Svoje prijetnje su ostvarili, te su se polili benzinom i zapalili. Od trojice koja su hospitalizirana dvojica su u kritičnom stanju.

Pročitajte više