Prosvjedi imaju globalno lice: Čileanski studenti imaju jaja i idu do kraja

OPĆI prosvjed čileanskih studenata traje već tjednima i ne pokazuje nikakve naznake da će prestati dok se ne ispoštuju njihovi zahtjevi. Jučerašnje demonstracije počele su kao miran prosvjed desetina tisuća studenata i profesora koji su marširali Santiagom i drugim gradovima, ali se dio maskiranih prosvjednika zatim odvojio od glavne povorke i upustio se u sukob s policijom.

Policija tvrdi da su prosvjednici, baš kao i u Engleskoj, palili automobile i barikade, pljačkali trgovine i bacali kamenja, boce i namještaj na policajce. U videu možete vidjeti kako je to u Čileu izgledalo prije nekoliko dana. Snage sigurnosti odgovorile su upotrebom suzavca i vodenih topova. Zamjenik ministra vanjskih poslova kaže kako je tijekom jučerašnjih prosvjeda diljem zemlje uhićeno 273 izgrednika, a 23 policajca su ozlijeđena u Santiagu.

Studentski vođe procjenjuju da je oko 150.000 ljudi marširalo sporednim ulicama Santiaga, jer im je zabranjeno da demonstracije održe na glavnoj aveniji. Policija procjenjuje da ih  je bilo upola manje.

Traže bolji i pravedniji obrazovni sustav

"Ova vlada nas ne želi čuti. Želimo novi i pravedniji obrazovni sustav u Čileu, a vladini prijedlozi ne zadovoljavaju naše zahtjeve", kazao je jedan student za AFP. Studenti tvrde da trenutni sustav reflektira nejednakost i nepravdu, te da se nedovoljno novca ulaže u obrazovanje.

Predsjednik Pinera, kojemu je potpora pala ispod 30 posto, je obećao dodatna financijska sredstva, ali studenti i dalje smatraju kako to neće biti dovoljno da se opravi sistem koji se godinama urušavao. Prošlog tjedna vlada je predložila paket 21 reforme kojim je pokušala sanirati probleme u obrazovnom sektoru, ali su studenti odbili i taj plan. Tvrde da reforme ne adresira ključni problem i zahtjev da i privatni fakulteti dio svojih prihoda ulažu u unapređenje obrazovanja.

Pročitajte više