Prosvjedi poljoprivrednika u BiH nisu prouzročili veće blokade

POLJOPRIVREDNICI iz Bosne i Hercegovini okupili su se u četvrtak na četiri granična prijelaza s Hrvatskom kako bi prosvjedovali zbog početka cjelovite provedbe sporazuma o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Ranko Bakić izjavio je kako su prosvjednici došli na granične prijelaze Izačić, Kamensko, Doljani te Gradiška iskazujući tako nezadovoljstvo zbog nedovoljnih poticaja i zaštite domaće poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

"Mi inzistiramo da se konkurentnost domaće proizvodnje poveća i da se bosanskohercegovačkim poljoprivrednicima omogući korištenje stimulativnih mjera", kazao je Bakić novinarima kod mjesta Topola u sjevernoj Bosni.

Policija Republike Srpske spriječila je trajniju blokadu prometnice Banja Luka-Gradiška koji su poljoprivredici pokušali postaviti upravo na tom mjestu.

Na graničnom prijelazu Orašje promet se odvija bez zapreka, a najavljeni prosvjednici nisu se ni pojavili.

Prema dostupnim policijskim izvješćima, do blokade ulaska kamiona s robom iz Hrvatske došlo je na prijelazu Kamensko no uz najavu kako će i to biti okončano u poslijepodnevnim satima.

Udruge poljoprivrednika iz Federacije BiH i Republike Srpske ogradile su se od Bakićevih prosvjeda tvrdeći kako on zapravo zastupa interese prerađivačke industrije i lobira za jeftini uvoz sirovina a ne za interese domaćih proizvođača.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više