Prosvjedi u 200 talijanskih gradova: "Poslije Mubaraka, Berlusconi!"

U ITALIJI su za danas najavljeni prosvjedi protiv premijera Silvija Berlusconija.

Kako piše Associated Press, očekuje se da će prosvjedima u 200 talijanskih gradova nazočiti više tisuća prosvjednika koji će se suprotstaviti, kako kažu, Berlusconijevom bezočnom ponižavanju žena.

Žene okupljene na prosvjedima poručile su kako žele obraniti dostojanstvo žena te osuditi način na koji ih se pokušava predstaviti kao seksualne objekte u medijima.

U prosvjedima u Napulju sudjelovala je i gradonačelnica toga grada koja je istaknula kako je važnost ovih prosvjeda u tome što u njima sudjeluju i muškarci i žene, i mladi i stari, i intelektualci i radnici.

Jučer su stotine prosvjednika u Rimu i Milanu, većinom žena, lupali loncima, tavama i žlicama tražeći Berlusconijevu ostavku, vičući između ostaloga: "Nakon Mubaraka, Berlusconi!"

Tužitelji u Milanu tvrde da je Berlusconi plaćao seksualne usluge većem broju djevojaka, uključujući i 17-godišnju marokansku plesačicu Karimu El Mahroug, poznatiju kao Ruby. Također tvrde da je Berlusconi izvršio pritisak na policiju da se Ruby, osumnjičena za krađu, pusti iz pritvora.

Berlusconi je u nedavnom intervjuu za list Il Goglio rekao kako se osjeća kao žrtva lova na vještice "koja se odvija po uzoru na istočnonjemačku tajnu policiju Stasi". U priču kojom se nastoji prikazati kao žrtva pravosuđa uključio je špijune i komunizam te najavio da će državu kojoj je primijer - tužiti!

Predsjednik Berlusconi na čelu stranke "Italija"

Premda njegovi seksualni skandali, optužbe za korupciju te kontroverzne izjave i potezi frapiraju svijet, sve to nije bilo dovoljno talijanskom parlamentu da mu u prosincu izglasa nepovjerenje.

Očito osokoljen podrškom, Berlusconi je u siječnju najavio da će ime svoje stranke iz "Narod slobode" promijeniti u "Italija". Osim izjednačavanja imena stranke s državom, na zastavi stranke će, ispod talijanske trobojnice, pisati "predsjednik Berlusconi", čime će nedvosmisleno biti određen i vođa "Italije".

Talijanski analitičari Berlusconijevu dugovječnost na vlasti opravdavaju rasulom u oporbi, ali i brojnim zakonima koji ga štite i koje je godinama "gurao" u talijanski parlament.

Pročitajte više