Prosvjedi u Indiji: Suzavac, blokade, bodljikava žica, tučnjave, gašenje Interneta

Foto: EPA

Policija u sjevernoj Indiji upotrijebila je suzavac da bi zaustavila tisuće seljaka koji marširaju na glavni grad Delhi, prenosi BBC.

Na tri strane oko Delhija postavljena je bodljikava žica, blokovi cementa i ograde kako bi se spriječio ulaz prosvjednicima. Vlada strahuje da se ne ponovi situacija iz 2020. kad su deseci ljudi poginuli u prosvjedima koji su trajali čitavu godinu. Prosvjedi su završili tek kad je vlada povukla kontroverzni zakon o poljoprivredi.

Seljaci sad prosvjeduju zbog minimalne cijene poljoprivrednih proizvoda i jer žele duplo veće plaće. Seljaci u Indiji čine utjecajnu skupinu glasača i analitičari vjeruju da im se vlada premijera Narendre Modija ne želi zamjeriti. Njegova stranka Bharatiya Janata natječe se za treći mandat na parlamentarnim izborima ove godine.

Današnje snimke pokazuju oblake suzavca kojim policija tjera prosvjednike u blizini grada Ambale, nekih 200 kilometara sjeverno od Delhija. 

Prosvjednici iz Punjaba žele mirno prijeći Haryanu kako bi došli u Delhi, no to im nije dopušteno. Na granici pokrajine Shambu zabilježene su tučnjave prosvjednika s policijom. Danas su vlasti blokirale ceste i preusmjerile promet, kako bi otežale napredovanje prosvjednika. Policija je zabranila velika okupljanja u gradu i na pokrajinskim granicama.

U Haryani vlada je čak obustavila internetske usluge na nekoliko dana. Za sad su prošla već dva kruga pregovora vođa sindikata i saveznih ministara, ali za sad nema dogovora koji bi završio štrajk. U prosvjedima sudjeluje 200 sindikata. Najavili su štrajk 16. veljače tijekom kojeg će obustaviti sve poljoprivredne poslove. Trgovine, tržnice i uredi u svim selima bit će zatvoreni. Seljaci će blokirati sve veće ceste diljem države.

Pročitajte više