Prosvjedi u Iraku, policija mecima i suzavcem rastjerivala prosvjednike

Foto: EPA

IRAČKE snage reda su vatrenim oružjem, vodenim topovima i suzavcem rastjerale više od tisuću prosvjednika koji su upozoravali na korupciju i tražili otvaranje radnih mjesta i javnih službi u Bagdadu, javlja u utorak AFP.

Ti prosvjedi su prvi veliki društveni pokret u Bagdadu s kojim se suočava vlada Adela Abdela Mahdija koja će obilježiti prvu godinu na čelu zemlje uništene ratovima u kojoj godinama vladaju stalne nestašice struje i pitke vode. 

Ispaljivali metke u zrak, pedesetak osoba ozlijeđeno

Iračke snage reda su ispaljivale metke u zrak kako bi rastjerale okupljene i pedesetak osoba je ozlijeđeno gumenim mecima ili udisanjem suzavca, javili su policijski i medicinski izvori.

"Lopovi su nas pokrali", skandirali su prosvjednici o iračkoj vladajućoj klasi, koja je prema podacima organizacije Transparency International 12. najkorumpiranija zemlja na svijetu.

Skup na Trgu Tahriri  je rastjeran, ali su se prosvjednici ponovo okupili i uputili prema mostu koji vodi u područje gdje se nalaze američko veleposlanstvo i parlament.

Osim sloganima kojima su zahtijevali radna mjesta za mlade, čija je stopa nezaposlenosti 25 posto i dva puta je viša od nacionalnog prosjeka, okupljeni su tražili i otvaranje javnih službi, a neki su izražavali podršku generalu Adbelu Wahabu al-Saadiju, zaduženom za borbu protiv terorizma.

Prema službenim podacima, od pada režima Sadama Huseina 2003. korupcija je progutala najmanje 410 milijardi eura ili četiri državna proračuna i više od dvostrukog BDP-a Iraka.

Pročitajte više