Prosvjedi u Novom Sadu zbog kineskog mosta na Dunavu, policija upotrijebila silu

Screenshot: N1 Srbija

JUČER je u Novom Sadu u Šodrošu održan prosvjed građana protiv izgradnje mosta preko Dunava gdje je došlo do sukoba aktivista i građana s policijom.

Prosvjedovali su kod gradilišta mosta koji gradi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation koja je gradila Pelješki most. Prosvjednici smatraju da će se mostom uništiti priroda i navode da kineska tvrtka nema dozvolu za gradnju.

N1 Srbija je u posjedu snimke na kojoj se vidi kako policajac kreće udarati mladića na prosvjedu. Riječ je o 21-godišnjem studentu iz Beograda. On je liječničku pomoć potražio u Kliničkom centru Vojvodine te naveo da je zadobio udarac šakom u desno oko.

U nalazu piše da je imao blagi hematom na glavi s ogrebotinom na koži dužine oko 10 milimetara.

Policija bacila suzavac među prosvjednike

Prosvjed je počeo u utorak, kada je policija uhitila 10-ak aktivista koji su pokušali spriječiti kinesku tvrtku s radovima. Prosvjedovali su i ispred policijske stanice u Novom Sadu.

Prosvjed je jučer nastavljen, a nakon 17 sati, kada su aktivisti uspjeli probiti kordon i srušiti dio ograde gradilišta, bačeno je nekoliko suzavaca.

Ograda je na nekoliko mjesta uništena, a prosvjed je završio uhićenjima četiri osobe. Portal 021 izvijestio je da su policajci tada aktiviste uhitili u šumi. Svjedoci događaja su im ispričali da su navodno neki građani bili odvedeni dublje u šumu i da su fizički napadnuti.

Aktivisti Šodroš survivor kampa kažu da je jutros na obalu Dunava, na Kameničku adu, stigao stroj koji bi na tom prostoru trebao obaviti deminiranje. Aktivisti su pozvali građane da dođu u što većem broju te pomognu obraniti Kameničku adu.

"Radovi su u tijeku, to je drobilica koja doslovno melje sve pred sobom", rekao je aktivist Marko Oljača za N1 Srbija.

 

Pročitajte više