Prosvjedi u Srbiji: Ekološke udruge blokirale ceste, prijete da će postati radikalne

EKOLOŠKE udruge u Srbiji organizirale su danas blokade prometnica zbog iskopavanja litija i projekta Jadar kompanije Rio Tinto.

Prosvjedi Saveza ekoloških organizacija Srbije započeli su u 13 sati, a u Novom Sadu je bio blokiran autoput Subotica-Beograd. Također, bio je blokiran i autoput kod Centra Sava.

Blokade su uklonjene oko 14:30 sati.

Kako javlja novinar Blica, zbog zastoja je nastala kilometarska kolona iz pravca Beograda te se propuštaju samo vozila u kojima ima djece.

U Novom Sadu je došlo do incidenta kada se muškarac koji je čekao u koloni sukobio s prosvjednicima.

"Žele nam zatrovati zemlju, zrak i vodu"

"Nećemo stati s blokadama dok ne otjeramo Rio Tinto i sve druge rudarske kompanije koje nam namjeravaju zatrovati zemlju, zrak i vodu", rekla je jučer za Nova.rs Ljiljana Bralović.

"Nastavit ćemo s prosvjedima sve dok vlada ne ispuni naše zahtjeve, a ukoliko se to ne dogodi, radikalizirat ćemo blokade. Tražimo povlačenje Uredbe o projektu Jadar i da iz naše zemlje odu sve rudarske kompanije koje namjeravaju provoditi istraživanja na našem poljoprivrednom zemljištu. Mi u Srbiji ne želimo rudnike", dodala je.

Iz Ekološkog ustanka su kazali da će prosvjedi i blokade od 15. siječnja postati radikalniji ako im vlasti ne predoče ugovore i obaveze koje Srbija ima prema Rio Tintu.

"Ekološki ustanak je krajem prosinca dao rok vladi Republike Srbije da do Božića, 7. siječnja, da na uvid sve dokumente koji su u ime nas, građana Srbije, potpisani s kompanijom Rio Tinto. Taj rok je istekao. Građani imaju zakonsko pravo znati što njihovi predstavnici potpisuju i obećavaju u njihovo ime!" poručuju iz Ekološkog ustanka.

Premijerka Srbije optužila aktiviste

Premijerka Srbije Ana Brnabić je za TV Pink izjavila kako je vlada blizu odluke da poništi sve dozvole dane tvrtki Rio Tinto i dokumente na koje su se obvezale vlade iz 2004. i 2006.

Optužila je političare koji se sada protive tom projektu i ekološke aktiviste da su plaćeni od strane stranih fondova i službi.

Pročitajte više