Prosvjedi u Srbiji vijest dana u vodećim svjetskim medijima

PROSVJEDI u Srbiji zbog proglašenja nezavisnosti Kosova pobudili su veliko zanimanje stranih medija. Sve oči svijeta budno prate i najmanji događaj, a vijesti se dopunjavaju, doslovno u minutama.

BBC tako piše kako se u Beogradu okupilo više od 150 tisuća Srba koji su zastavama i plakatima napunili glavni beogradski trg. Ističu kako je većina Srba vidi Kosovo kao vjerski i kulturni dio Srbije te prenose izjavu sudionice prosvjeda koja kaže kako "ima osjećaj da se na beogradskom trgu okupilo milijun ljudi".

BBC napominje kako će u sljedećim tjednima u Kosovo stići skoro dvije tisuće poslanika Europske unije koji će im pomoći u razvoju pravosuđa i policije.

Američki CNN naglasak stavlja naglasak na paljenje njihove ambasade te detaljno opisuju sve događaje koji su prethodili tom incidentu. Kosovo je za njih, kao i za većinu svjetskih medija, vijest dana.

Njemački Deutsche Welle prenosi izjavu njemačkog ministra obrane Josefa Junga koji se netom vratio iz Prištine. Jung je istaknuo važnost snaga NATO-a koji su cijelo vrijeme odlično surađivali s kosovskom policijom i KFORO-om i zbog kojih je cijela situacija pod kontrolom.

Agencijske vijesti o prosvjedima u Srbiji preuzeli su skoro svi svjetski mediji, među kojima i Herald Tribune, britanski Guardian i LA Times.

J.M.

Pročitajte više