"Milanoviću, jesu li i ovdje mučeni i ubijeni bili šovinisti?": Vukovar još jednom rekao NE ćirilici

Foto: Vlado Kos/Cropix

U VUKOVARU je održan još jedan miran prosvjed protiv uvođenja dvojezičnosti. Točno u podne u Vukovaru je započeo prosvjedni mimohod "Slavonija srcem za Vukovar" na kojeg je pozvao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Branitelji su nakon okupljanja na parkiralištu hotela Dunav u Vukovaru u mimohodu gradskim ulicama krenuli prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata, kako bi se ondje pomolili za sve poginule i nestale.

Prosvjednici, koji se bore protiv uvođenja ćirilice u herojski grad, premijeru Zoranu Milanoviću između ostalog su poručili: "Milanoviću, jesu li i ovdje mučeni i ubijeni bili hrvatski šovinisti?".

Čelnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara pred oko tisuću okupljenih sudionika ponovili su kako neće dopustiti službenu dvojezičnost u Vukovaru, hrvatskom gradu heroju.

Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara istaknuo je kako Stožer nastavlja aktivnosti u tom smjeru. "Radi se i na referendumu koji bi se trebao dogoditi u skorije vrijeme. Vjerujem da će do Dana sjećanja to sve biti tako. Radimo i na svehrvatskom prosvjedu u Zagrebu koji bi se trebao održati na Markovom trgu", rekao je Josić i ponovio.

"Vukovar je simbol Domovinskog rata. Vukovar je Hrvatska i ostat će uvijek tako", kazao je Josić.

"Pokažimo premijeru Milanoviću i njemu sličnima da je Vukovar bio i ostat će simbol Domovine, paradigma patnje, domoljublja, hrvatstva, sinonim krvavog ostvarenja višestoljetne borbe hrvatskog naroda za samostalnost, očiti primjer što znači darovati život za svoje prijatelje, svoju obitelj, vlastiti Dom i Domovinu"


"Molimo sve prijatelje, branitelje, stradalnike, hranitelje i molitelje, pokažimo, još jednom, premijeru i sličnima koliko je u nama ljubavi za Vukovar i Domovinu...

Pokažimo premijeru Milanoviću i njemu sličnima da je Vukovar bio i ostat će Simbol te Domovine, paradigma patnje, domoljublja, hrvatstva, sinonim krvavog ostvarenja višestoljetne borbe hrvatskog naroda za samostalnost, očiti primjer što znači darovati život za svoje prijatelje, svoju obitelj, vlastiti Dom i Domovinu.

Zbog teške materijalne situacije u koju guraju hrvatski srednji sloj, na ovaj mimohod, molimo vas, neka dođu prijatelji Vukovara iz najbližih županija.

Povedite hrvatsku mladost, naš su ponos i dika.

Apeliramo na ostatak drage nam Domovine, neka s nama budu u molitvi, neka se krunica moli ustrajno, slušajući apele za mir i dijalog. Izvjesite stjegove na pročelja, neka tamo ostanu dok Vukovar ne proglase mjestom posebnog pijeteta.

Sa vjerom u Boga i hrvatski narod za hrvatski Vukovar i Republiku Hrvatsku", stajalo je u pozivu na prosvjedni mimohod kojeg su poslali Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i pripadnici nacionalnog KOT-a (Koordinacijskog operativnog tima).

Pročitajte više