Prosvjednici u Splitu prozivali Kosor i Bajića, jedan prosvjednik kolabrirao i preminuo

NA PROSVJEDU branitelja na splitskoj rivi okupilo se petstotinjak prosvjednika kojima su se pridružìle radnice Uzora. Skup je protekao mirno, uz popriličan broj policajaca u odori i civilu. Na rivu je svratio i šef splitske policije Josip Bukvić.

General Željko Sačić je kazao da je Vlada Jadranke Kosor iscrpila sva uporišta, a tvrdi da rješenje nije ni SDP-ova koalicija "jer i oni imaju previše grijeha na duši".

Sačić je prozvao i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića rekavši: "Snosit ćeš odgovornost, bliži ti se kraj".

"Predsjedniče Josipoviću, mijenjaj zakone..."

"Okupili smo se čista srca i otvorene duše da damo potporu hrvatskim vitezovima koje se kriminalizira. Purda je ostavljen na milost krvnicima, a Vlada ga se odrekla poput Poncija Pilata", ustvrdio je Sačić.

Zatražio je da hrvatskim braniteljima sude suci sudionici Domovinskog rata, puštanje na slobodu branitelja osumnjičenih za ratne zločine, besplatnu pravnu pomoć za branitelje te još nekoliko stvari.

"Predsjedniče Josipoviću, mijenjaj zakone! Ne može se Mihajlu Hrastovu suditi 18 godina. Dosta nam je inkvizicije i metode 'sudi ga dok je živ'", pozvao je Sačić.

Kad Srbi sude braniteljima, to je kao da Gestapo sudi Židovima...

Srbija, tvrdi on, ne može suditi hrvatskim braniteljima, jer za to nema nikakav legitimitet. "To bi bilo isto kao da Njemačka sudi nekom Židovu koji je bijegom iz geta spašavao vlastiti život po dokumentaciji koju je prikupio SS ili Gestapo. Koja bi to međunarodna zajednica priznala?", zapitao se Sačić.

Odgovorio je i onima koji ih prozivaju da iza prosvjeda branitelja stoje razne oporbene političke stranke. "Nikakva politička opcija ne stoji iza nas. HDZ i SDP lice su i naličje duboko protuhrvatske politike, koja štiti samo svoj uski interes. Ministar Bošnjaković hladno, birokratski kaže da biramo EU ili Purda. Tako je bilo i s Gotovinom, i sa ZERP-om. Oni biraju EU, mi Gotovinu i obranu nacionalnih interesa", kazao je Sačić.

"U džepu imam upaljač HDZ-a, neće ga nitko od Zagreba do Imotskog"

"Raspišite izbore, hrvatski narod će vam presuditi, došlo je vrijeme, kao i '90. da svi budemo zajedno. Oni koji su protiv Hrvatske neka se ograde što većim zidom", pozvao je Sačić.

"Izdaja, izdaja...", zavikalo je mnoštvo na splitskoj rivi.

Na skupu je govorio i branitelj Petar Janjić Tromblon. "U džepu imam upaljač HDZ-a, neće ga nitko od Zagreba do Imotskog. Kažu mi  da ne smijem psovati, ali to je moje legitimno pravo. Ako meni jedan Beč zaradi više nego cijela jadranska obala, jebem im ja mater", poručio je s Tromblon sa splitske rive. Vidio je u publici i djevojke iz udruge Volim Hrvatsku, koje su prošle subote HDZ-ovce u Omišu zasule jajima. "Gađajte ih i dalje", rekao im je legendarni branitelj.

"Veliki katolici pogazili su svaku Božju zapovijed..."

Na binu se popela i jedna od radnica Uzora, tvrtke HDZ-ovog tajkuna Brune Orešara, nad kojom je prošli tjedan pokrenut stečaj.

"Izdaju se za velike katolike, a pogazili su svaku Božju zapovijed. Ne kradi, sve su ukrali, uzeli su nam pravo na život i rad...", na rubu plača je govorila "otpisana" radnica Uzora.

"Sramotna Vlada je pokrovitelj suđenja Purdi"

Šef kaštelanske HVIDRA-e Željko Strize je rekao da Hrvatska ne može izdržati ostanak sadašnje Vlade.

"Lijepa naša će s europskim zvjezdicama biti preimenovana u Jadna naša domovino. Sramotna Vlada je pokrovitelj suđenja Purdi, skandalozno je da srpski istražitelji-četnici u Hrvatskoj ispituju Petra Janjića Tromblona i ostale", rekao je.

"Najvećeg krvnika Ratka Mladića ne mogu naći, a kad je u pitanju hrvatski branitelj, nađu ga bez problema. Nismo za nerede, ali ne možemo čekati nove izbore. Hrvatska država to ne može izdržati, svaki dan bez posla ostaje 400 ljudi", dodao je.

Skup na Rivi naprasno je završio oko 13,30 sati. Nažalost, jedan od prosvjednika, 65-godišnji Z. K. kolabrirao je pa je pozvana Hitna pomoć, koje nije bilo u osiguranju skupa na rivi. Nije mu bilo spasa, umro je na putu do bolnice.

Pročitajte više