Prosvjednici u Srbiji: Gledali ste trailer, a nastave li radove, gledat ćete i film

Foto: Milos Tesic/PIXSELL

PROSVJEDNICI su u Srbiji treći vikend zaredom blokirali prometnice.

 

Prosvjedi su nastavljeni iako je vlada povukla sporni Zakon o eksproprijaciji zemljišta i pristala na izmjene Zakona o referendumu. Sada, među ostalim, traže da se rudarska kompanija Rio Tinto ukloni iz prostornog plana Loznice na zapadu Srbije te da se objave ugovori koje su s njom potpisivale vlasti.

Rio Tinto je želio otvoriti rudnik litija, čemu se prosvjednici čvrsto protive.

>> Prosvjednici na sat vremena blokirali autocestu u Beogradu, došlo do sukoba

"Nemam dvojbe hoće li se ovi prosvjedi nastaviti"

"Nemam dvojbe hoće li se ovi prosvjedi nastaviti jer je razlog za proteste izuzetno jak, i to naš narod osjeća'', kazao je prosvjednik Dušan Petričić.

Jesu li prosvjedi ekološki ili politički, za Dnevnik Nove TV govorio je Savo Manojlović iz udruge Kreni-promijeni.

Kaže da ih se zapravo može zvati kako god.

''Nije suština baviti se semantikom, ovo su prosvjedi koji su se ticali toga hoće li ljudi u dolini Jadra ostati bez imovine - pod neustavnim Zakonom o eksproprijaciji, gdje ih u roku pet dana mogu izbaciti na ulicu'', pojasnio je Manojlović, ujedno suorganizator prosvjeda.

>> VIDEO Autom krenuo na prosvjednike u Beogradu, a onda su mu razbili staklo

Ispunjena su im prva dva zahtjeva, ali ne odustaju

Njihova prva dva zahtjeva su ispunjena.

''Ovo je jedna dobivena bitka. Imali smo tri zahtjeva: povlačenje Zakona o eksproprijaciji, izmjena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i oslobađanje svih uhićenih. Prestali su razlozi za prosvjede u ovom trenutku, ali pratit ćemo situaciju'', istaknuo je Manojlović.

Dodao je da će, nakon izmijenjenih zakona, prijeći na zakonodavnu ''bitku''. ''Skupštini ćemo podnijeti narodnu inicijativu od 30.000 potpisa u kojoj ćemo tražiti da se spriječi eksploatacija litija'', najavio je Manojlović.

"Dosad ste gledali trailer, a ako se radovi nastave, gledat ćete i cijeli film"

Ekologija okuplja puno ljudi. ''Ne planiramo sudjelovati na ovim izborima. To smo se i obvezali građanima. Ako, bilo ja ili organizacija, budemo htjeli sudjelovati, tada nećemo zvati ljude da jurišaju na autocestu, nego da izađu na izbore'', pojasnio je Manojlović.

Što se litija tiče, Manojlović je kazao da se sada samo gledao trailer. ''Budu li se nastavili radovi, gledat ćete cijeli film. Skandalozna je podrška EU ovom projektu, gdje se smatra da Europa treba biti zelena na račun crne ekološke rupe. To smo rekli i ambasadoru EU - Srbija neće biti kolonija'', istaknuo je Manojlović.

Citirao je stih jedne pjesme. ''Mi znamo sudbu svoju i sve što nas čeka, ali strah nam neće zalediti grudi. Bog je slobodu dao, slobodu za čovjeka. Volovi jaram trpe, a ne ljudi'', zaključio je Manojlović uz stihove Aleksa Šantića.

Pročitajte više