Prosvjednici zauzeli centar Kaira, egipatske vlasti zabranile Al Jazeeru

PROSVJEDNICI su šestog dana prosvjeda zauzeli centar Kaira. Policija se povukla s ulica bez objašnjenja, ali je ostalo mnogo vojnika koji zasad ne interveniraju, piše BBC.

Vojska je zablokirala ulaz na glavni trg u Kairu koji je proteklih dana bio ishodište nemira. Međutim, BBC javlja da se prosvjednici penju na tenkove vojnika te da neki od njih ne skrivaju simpatije prema prosvjednicima. Glavni grad nadlijeću borbeni zrakoplovi. Dio prosvjednika sudjelovao je i u skupnim molitvama na ulicama.

Prema posljednjim informacijama, u prosvjedima protiv vlasti koji su počeli u utorak poginulo preko 125 ljudi. Bolnice su zatrpane ranjenicima, a prihvat ranjenika obavlja se i u nekim džamijama. Oporbeni pokreti opunomoćili su predstavnika oporbe Mohameda ElBaradeija da pregovara s diktatorskim režimom.

Zemlja na rubu anarhije

I SAD, i Velika Britanija. Francuska i Njemačka pozvale su predsjednika Hosnija Mubaraka da ne dopusti nasilje te da pokrene reforme koje je obećao. Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je na mirni prijenos vlasti u Egiptu. Poziv je uputila vojsci iz straha da bi vojna intervencija i pokušaj obrane režima mogao završiti velikim brojem mrtvih.

Mubarak se danas u vojnom stožeru sastao s novoimenovanim potpredsjednikom Omarom Sulejmanom, ministrom obrane Mohamedom Huseinom Tantavijem, načelnikom glavnog stožera Sami al-Ananon te ostalim zapovjednicima.

BBC javlja kako je zemlja na rubu anarhije. Od početka nereda zabilježeno je 60 slučajeva silovanja. Također zatvorenici su pobjegli iz zatvora i policijskih postaja te naoružani napadaju i pljačkaju po gradu. Jedna dječja klinika za kancerogena oboljenja je opljačkana, a u jednoj drugoj bolnici medicinsko osoblje pripremilo je Molotovljeve koktele kako bi se mogli obraniti od pljačkaša.

Mubarak je pozvao prosvjednike da se pridržavaju policijskog sata ističući kako je na ulicama sada mnogo kriminalaca koje će policija i vojska privesti. Prosvjedi su se proširili i izvan Kaira te su tisuće ljudi preplavile Mansuri traže odlazak predsjednika.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH odlučio je povući dio djelatnika hrvatskog veleposlanstva i članove njihove obitelji te djecu. Načelnik uprave MVPEI-a za konzularne poslove Vinko Ljubičić kazao je danas kako će ostati minimalni sastav veleposlanstva. Također, veleposlanstvo radi popis hrvatskih državljana koji žele napustiti Egipat.

Iz Egipta je, kako doznajemo, uspio pobjeći i Miroslav Ćiro Blažević.

Egipatske vlasti zabranile Al Jazeeru

Egipatske vlasti, osim što su blokirale internet te djelomično i mobilnu telefoniju, danas su zabranili i Al Jazeeru Kairo.

"Al Jazeera ovo gleda kao akt gušenja i represije na slobodu izvještavanja televizijske postaje i njezinih novinara", objavila je Al Jazeera. "U ovom trenutku nemira i sukoba u Egiptu izuzetno je važno da se čuju glasovi obiju strana, zatvaranje egipatske postaje od strane tamošnje vlade ima za cilj cenzuru i utišavanje glasova egipatskog naroda", objavljeno je.

Program te postaje na arapskom jeziku nije se mogao gledati u Egiptu u nedjelju poslijepodne, ali Al Jazeera na engleskom se mogla gledati.

Egipatski ministar informiranja objavio u nedjelju kako je povukao licencu Al Jazeeri. Televizijska postaja objavila je kako će i dalje pratiti sukobe u Egiptu.

Oštećeno kulturno blago

Usprkos najvećim naporima da se egipatsko kulturno i arheološko blago spasi, u nizu pljački koje se događaju usporedno s neredima jučer je oštećeno Tutankamonovo blago u stotinu godina starom Egipatskom muzeju u Kairu. Navodno su tri pozlaćene statue mladog Tutankamona slomljene i odvojene od postolja. Nakon toga je vojska tenkovima zaposjela najvažnije punktove u gradovima te važna turistička i arheološka nalazišta - Egipatski muzej i piramide u Gizi.

Šef Državnog vijeća za antikvitete Zahi Havas je rekao da su otkinute glave dvjema faraonskim mumijama te da su neki artefakti iz Tutankamonove zbirke oštećeni i izbačeni iz staklenih vitrina. Također je dodao da iz muzeja nije ništa ukradeno te da je Tutankamonova zbirka danas na sigurnom.

Turska i SAD izvlače svoje državljane iz Egipta

Neke zemlje su počele s pripremama za izvlačenje svojih građana iz Egipta. Kako pišu strani mediji, Turska šalje dva zrakoplova Turkish Airlinesa u Egipat kako bi evakuirali dio turskih državljana, a priprema za evakuaciju svojih građana provodi i SAD.


Kako izvještava The Guardian, predsjednik Hosni Mubarak se svim silama pokušava održati na vlasti, a jedan od posljednjih poteza mu je imenovanje šefa obavještajaca Omara Sulejmana na mjesto potpredsjednika, poziciju koja nije postojala od njegovog dolaska na vlast 1981. godine. Kako komentiraju strani mediji, taj potez prvi put implicira mogući prijenos vlasti te Mubarakova sina Gamala, koji je dugo bio smatran njegovim sigurnim nasljednikom, stavlja u drugi plan.

U međuvremenu je Mubarak ministra zrakoplovstva Ahmada Šafika opunomoćio za sastavljanje nove egipatske vlade. Šafik je  će na toj će dužnosti zamijeniti Ahmada Nazifa. Ahmad Šafik uživa veliki ugled u Egiptu, čak i od strane oporbe. Mnogi su ga analitičari spominjali kao mogućeg Mubarakova nasljednika u slučaju odstupanja s vlasti.

Iz Egipta je, kako doznajemo, uspio pobjeći i nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević koji je pripremao kinesku olimpijsku reprezentaciju u toj zemlji. On je danas poslijepodne uspio napustiti kaotični Kairo.

Zapad i dalje pokušava održati Mubaraka na vlasti

Sinoć je vojska otvorila vatru na desetke tisuća prosvjednika koji su pokušavali ući u Ministarstvo unutarnjih poslova te državnu televiziju i radijske postaje.


Mubarakov pokušaj smirivanja prosvjeda raspuštanjem vlade 24 sata ranije je potpuno propao te scenarij završetka njegove vladavine sada postaje sve realniji. Ulice su prepune natpisa protiv Mubaraka i njegove vlasti, a najčešće se može naići na "Mubarak, tvoj avion je spreman", sugerirajući mu tako da povuče potez koji je nedavno učinio tuniski predsjednik Zine el-Albidine Ben Ali.



Lideri SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke su Mubaraku poručili da izbjegava nasilje te požuri s reformama kako bi smirio prosvjednike, jasno pokazujući da, usprkos 30-godišnjoj diktaturi i kaosu na ulicama Egipta, još uvijek drže stranu šefa zemlje koja im otvara pristup na islamski istok. U međuvremenu su građani u tim zemljama održali prosvjede potpore Egipćanima.

Predsjednikova obitelj pobjegla iz Egipta


Dopisnik Al Jazeere iz Londona jučer je iz povjerljivih izvora doznao da su Mubarakovi sinovi Gamal i Ala sa svojim suprugama pobjegli u London, da bi danas javio da je Egipat napustila i njegova supruga. Zemlju je prema napisima nekih medija napustio i ministar unutarnjih poslova Habib al-Adili.

Ne preporučuju se putovanja u Egipat

Podsjećamo, Ministarstvo unutarnjih poslova i europskih integracija je još prije nekoliko dana upozorilo građane na opasnost od puta u Egipat. Upozorenje i dalje vrijedi: "Postoji veliki rizik putovanja u Egipat zbog nestabilnog sigurnosnog stanja uzrokovanog prosvjedima i demonstracijama u Kairu i drugim dijelovima zemlje te trenutno ne preporučujemo putovanje u tu zemlju. Napominjemo kako složeni odnosi i sigurnosna situacija u regiji utječu i na sigurnosnu situaciju u Egiptu.", piše je obavijesti.

"Zbog nepredvidljivosti daljnjeg razvoja događaja, hrvatskim državljanima koji namjeravaju putovati u Egipat, kao i onima koji se trenutno nalaze u Egiptu, savjetujemo praćenje razvoja sigurnosne situacije u zemlji i regiji, oprez na javnim mjestima gdje zalaze turisti te izbjegavanje mjesta većih okupljanja i prosvjeda, uz poštivanje uputa lokalnih vlasti.", završavaju upute.

Jedna osmogodišnja Egipćanka Mubaraku je poručila kako da zaustavi nasilje u svojoj zemlji (video dolje).

Pročitajte više