Protega optužen za davanje još 10 nenaplativih kredita HPB-a vrednijih od 41 milijun kuna

U DODATNOJ istrazi koja je provedena u Hrvatskoj poštanskoj banci utvrđeno je kako su tri bivše odgovorne osobe od 3. veljače 2005. godine do 12. listopada 2007. godine dale nenaplative kredite u iznosu većem od 41 milijun kuna.

Prije mjesec dana su zbog malverzacija s kreditima uhićeni bivši predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega te Mario Kirinić i bivši član Uprave Ivan Sladonja i još četiri poduzetnika. Osumnjičeni su bili da su od HPB-a dobili kredite u iznosu većem od 170 milijuna kuna. I u ovoj proširenoj istrazi su Protega, Kirinić i Sladonja dodatno optuženi, dok su kredite primali novi poduzetnici koji prošlom istragom nisu bili optuženi. 

U najnovijem slučaju su uz trojac iz HPB-a prijavljeni i građevinski poduzetnik Slaven Čolak, Davor Čilić i Boris Šimunić. Čolak je u javnosti poznat po ulaganju u vodeni park Šmidhen u Samoboru. Navodno su kredite od HPB-a dobivali za svoje tvrtke Inter Media Public, Fantazija i Virus. Boris Šimunić je s Čolakom povezan jer je sudjelovao na licitaciji za kupnju Šmidhena te je ostalim ponuđačima nudio 50 tisuća eura da odustanu od ponuda.

Dali 10 kredita koji premašuju iznos od 41 milijun kuna 

Krediti su odobreni trojici poduzetnika protivno propisanoj proceduri i Pravilniku o odobravanju kredita pravnim osobama bez vrijedećih osiguranja povrata. Protega, Kirinić i Sladonja su na poticaj tri poduzetnika mimo procedure dali 10 kredita koji premašuju iznos od 41 milijun kuna.

"Navedeni krediti do danas nisu vraćeni niti je moguća njihova naplata, pa je tako Hrvatskoj poštanskoj banci pričinjena šteta u iznosu većem od 41 milijun kuna", stoji u priopćenju Ravnateljstva policije te se dodaje kako je danas podneseno posebno izvješće protiv tri bivše odgovorne osobe iz HPB-a, jer se sumnja da su zlouporabile položaj i ovlasti. U priopćenju se ne navode imena osoba iz HPB-a, no doznajemo kako su to Protega, Kirinić i Sladonja. Posebno izvješće zaradili su i Čolak, Čilić i Šimunić zbog poticanja na počinjenje zlouporabe položaja i ovlasti. Podnesene su prijave i protiv četiri pravne osobe. 

Pročitajte više