Protiv covid-potvrda prosvjeduje i tip koji bi uredio groblje za abortirane

Foto: Patrik Macek/ Pixsell, Index

LJUDI koji nisu zaposleni u zdravstvenom sustavu najglasniji su na prosvjedima održanima ispred KBC-a Zagreb zbog uvođenja covid-potvrda.

Naime, od jučer u zdravstvu i socijali krenule su obavezne covid-potvrde. Među prosvjednicima su bili djelatnici bolnice koji se ne žele cijepiti ni testirati, ali i oni koji nisu zaposleni u zdravstvenom sustavu.

Istaknuti prosvjednici tu su bili svećenik Zdravko Knežević te dvojac s nedavno održanog "Festivala slobode" - odvjetnik Mate Knezović i poduzetnik Andrija Klarić.

Od svećenika se Crkva ogradila

Knežević je na jučerašnjem prosvjedu doslovno divljao, unoseći se u lice ministru zdravstva Viliju Berošu urlao je kako su Hitlerovi suradnici bili obješeni.

"Od početka pratim ovu prijevaru i fašizam i činjenje naroda idiotima. Ne mogu ne šutjeti", rekao je on jučer za Index, poručivši da je tu došao u osobno ime, što ga nije spriječilo da navuče i svećeničku odoru.

Crkva se od njega ogradila. Zagrebačka nadbiskupija objavila je reagiranje Hrvatske pokrajine Družbe Isusove kojoj pripada svećenik Zdravko Knežević. U njemu su se ispričavali javnosti, poručivši kako su izjave Kneževića bile neprimjerene.

Predvodio procesiju koju je organizirao Batarelov Vigilare

Radi se o isusovcu koji je već bio po medijima jer je zaljubljenik u rolanje i koji je govorio kako je cijeli Osijek, u kojem je nekoć živio, prošao na rolama.

Bio je on i jedan od predvodnika procesije koja je u svibnju održana u organizaciji Zaklade Vigilare, čiji je predsjednik Vice Batarelo. 

Kako se navodi na stranicama Vigilarea, radi se o Pokorničkoj procesiji koja je održana u suradnji s Udrugom branitelja Domovinskog rata te kako je "njena svrha bila odati čast Gospi Fatimskoj i tražiti Njezinu zaštitu od sila zla za grad Zagreb i Hrvatsku, dati pokoru kao zadovoljština za javne grijehe i uvrjede hrvatskog naroda i vođa prema Svemogućem Bogu, tražiti zagovor i zaštitu Djevice Marije i svetaca protiv bolesti i potresa i sjetiti se i moliti se za sve žrtve poraća Drugog svjetskog rata".

Između ostalog, vjernici su se molili i kod spomenika Franji Tuđmanu.

Knezović misli da je pandemija državni udar

Što se tiče odvjetnika Knezovića, on je pak na zagrebačkom "Festivalu slobode" govorio o pandemiji kao državnom udaru.

"Pandemija nije legalno proglašena, to je podmukao državni udar. Nikad nije objavljen akt u Narodnim novinama, zato se radi o ilegalnim radnjama zbog kojih će oni koji su odgovorni morati odgovarati pred sudom, ovozemaljskim i onim drugim", rekao je on.

"Oni kažu 'cijepite se, cijepite se'. E, pa nećemo se cijepiti", dodao je.

Nesuđeni gradonačelnik

Radi se o čovjeku koji je kao predsjednik Obiteljske stranke istaknuo kandidaturu za gradonačelnika Zagreba 2017. godine i jedno vrijeme kao kandidat istupao, iako na izbore nije izašao. 

No, iz tog vremena ostat će upamćene neke njegove izjave, posebno ona o organiziranju groblja za abortirane jer ne želi da, kako je govorio, završe u piću ili hrani.

Uredio bi groblje za abortiranu djecu

On je, naime, bio da se napravi groblje za abortirane, prenio je njegove riječi Zagreb.info.

"To su naši sugrađani. Nisu se rodili ali između njih, vas i nas nema nikakve razlike. Mi moramo negdje tu abortiranu djecu pohraniti. Ne želimo da završe u farmaceutskim tvrtkama, hrani, piću, kako kazuju najnovije informacije… Mi moramo dati znak da u svom gradu to ne želimo. Mi želimo život", izjavio je on.

Bio je on i da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg blaženog Alojzija Stepinca, ali govorio je i "da treba ulagati u zdravu, dobru kulturu, a ne gay kulturu i kojekakve nastranosti". 

Prijavio aktivistu DORH-u

O Knezoviću su pisali i mediji kad je aktivista Peru Mrnarevića prijavio DORH-u.

Mrnarević je na obilježavanju i proslavi Dana antifašističke borbe i prosvjedu protiv preimenovanja Trga maršala Tita u Zagrebu nosio sarkastičan transparent "Vratite Italiji Istru i Dalmaciju", što je očito Knezoviću zasmetalo.

Klarić misli da je pandemija medicinski aparthejd

Još jedan istaknuti necjepiša koji nema veze sa zdravstvom jest Andrija Klarić.

Još za vrijeme zadnjeg zimskog zatvaranja zbog pandemije, Klarić se početkom veljače ove godine suprotstavio Stožeru i otvorio svoju teretanu. Prespavao je u pritvoru, a dobio je dvije kazne.

Pridobio je tu simpatije velikog dijela javnosti jer mjere Nacionalnog stožera znaju biti nelogične, a kriterij države nepošten jer su u isto to vrijeme mjere kršili HDZ-ovi dužnosnici koji nisu sankcionirani, barem ne promptno kao što je bio slučaj s Klarićem.

Na "Festivalu slobode" govorio je da "živimo u vrijeme velike pandemije, to je pandemija straha", ali i kako su simptomi te pandemije "diskriminacija i medicinski aparthejd."

"Korona-profiteri će odgovarati"

"Naš stožer ste vi, narod. Naše mjere su bojkot covid-putovnica, protesti, građanski neposluh i suđenje svakom odgovornom jer nećemo im zaboraviti oteto vrijeme. Ovog puta korona-profiteri će odgovarati. Vjerujemo i mi u znanost, ali naša znanost govori istinu i zdravlje joj je ispred profita", govorio je onda Klarić.

Pročitajte više